Следвайте ни

4 наши компании в Топ 10 по дълготрайни активи

„Даун Криейтърс“ АД с производствена база в Радиново държи второто място в националната класация

viber icon

Четири компании от Пловдивска област се класират сред най-добрите по дълготрайни активи в раздел  „Разнообразни производства, некласифицирани другаде" съобщиха от Българска стопанска камара. Втора в Топ 10 с активи за 6 561  000 лв., е  „Даун Криейтърс“ АД, с производствена база в Радиново. Дружеството е най-голямото на Балканите за производство на гъши и патешки пух. Собственост е на белгийския инвеститор Херман Верстапен, който вложи във фабриката близо 4 млн. евро. Миналата година „Даун Криейтърс“ АД отчете 28,14% увеличение на нетните приходи от продажби, а сумата на активите ръст от 16,37%.

Също в Радиново се намира и другата отличена по дълготрайни активи фирма. Това е датската компания за салове „Викинг Лайф-Сейвинг Екуипмънт Продъкшън БГ“ ЕООД. Преди 2 г. дружеството направи инвестиция в производствени мощности за близо 12 млн. лв. В портфолиото на компанията фигурират 4-местни до 50-местни спасителни салове, които се продават предимно на европейски корабни концерни. Дълготрайните активи на „Викинг“ са по-скромни - 1 895 000 лв. Има и лек спад на нетните приходи от продажби от 0,26% през 2018.

Трета в класацията е семейната фирма "Делком Национал" ООД - Пловдив. Съдружници в нея са Ваня и Недялко Делчеви. Основният им предмет на дейност  е търговия с хранителни стоки, дистрибуция, пакетиране на място с марката „Национал“ в собствена складова база. За 20 години „Делком-Национал“ успява да покрие територията на цяла Южна България, а работещите там са 25 човека. По данни на Българска стопанска камара, дълготрайните активи на фирмата са за 542 000 лв. След нея се нарежда "Витафоум България" ЕООД - Пловдив. Тя е собственост на британската Вита Интернешънъл Лимитед. Дружеството се занимава с преработка и продажба на дунапрен. Има дълготрайни активи за  377 000 лв. Любопитна подробност е, че капиталът на компанията е 2 346 998 лева, за разлика от други фирми, които се регистрират срещу 2 лв. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?