Следвайте ни

В Пловдивско: 5 пъти разлика в доходите на богатите и бедните пенсионери

viber icon

Доходите на най-богатите пенсионери в област Пловдив  са 5 пъти по-високи от тези на най-бедните. По данни на НОИ таванът от 1440 лв. в града под тепетата и региона се взима от 1151 възрастни. Други 80 323 пък взимат минималната пенсия, която от тази година е 300 лв. Всъщност всеки втори пенсионер в областта получава ниски пари за старини. Въпреки че увеличението на минималната пенсия беше с почти 20 на сто, то не е достатъчно, за да стопи малко повече разликата между богатите и бедните пенсионери. 

Голямата разлика в доходите се дължи на факта, че повечето от тях са били осигурявани на ниски заплати, а част от тях са работили на черно. Обикновено високи пари взимат тези, които цял живот са се трудили при първа категория труд, като пожарникарите или хората, заемали ръководни позиции в големи компании. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Стефка

Стефка

03.07.2021 | 17:41

При 41 глодини трудов стаж, със вдички удръжки, висше образование/задочно/ ВХТИ/. Пенсия /начална-137лв . , а сега 396лв. Погубени младини и живот.

Отговори
5 0
Цоко

Цоко

03.07.2021 | 16:40

Ще духаме супата

Отговори
4 0
Габи

Габи

03.07.2021 | 14:46

Защо държавата трябва да се грижи повече за мързеливити и готованковците повече отколкото за работещите отговорно. Възмутена съм от ежедневното разпадане на помощи и пакети с храна на хора, които по цял ден обикалят улиците и се чудят как да убият деня.

Отговори
6 3
Пенсия

Пенсия

03.07.2021 | 13:09

Ние с жена ми сме в същото положение, внасяли сме данък оборот, от 1994г, данък ДДС, данък печалба. Сумите като гледам по запазените документи съвсем не са били малки. Онези години кой можеше и не можеше водеше счетоводство на фирми, а Държавата не е контролирала тази работа. Интересното е че при толкова внесени данъци на нас не са ни внасяни нужните осигуровки, и сега няма пенсии ама парите от данъците управляващите са ги харчели и са мълчали. Със сигурност някои от тях са се сещали за това. Интересното е как са влизали данъци без да бъдем осигурени може би така е било по добре и тогава и сега за бюджета,

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?