Следвайте ни

В Пазарджик краставиците са по 1,16 лева, в Плевен три пъти по-скъпи

viber icon

Плавно нагоре - такава е тенденцията при повечето млечни произведения по магазините у нас. В началото на януари м.г. цената на кравето сирене е 6,24 лв./кг. Още от втората седмица на месеца започва покачване и през август достига до ниво от 7,00 лв./кг. Известно време кривата запазва стабилитет и дори е отбелязан лек спад, но през есента отново се връща възходящия тренд. В края на годината кравето сирене се търгува на стоковите тържища на цена от 7,09 лв./кг и това е най-високата стойност за последните години. Поскъпването за цялата 2020 г. е 14%, анализират от Държавната комисия, която наблюдава цените на храните на едро.

Кашкавалът пък е стартирал 2020 г. с етикет от 10,49 лв./кг и след зимното покачване на цената стойностите се стабилизират на ниво от около 11,00 лв./кг. През последната седмица на 2020 г. е отчетена най-високата за последните година цена от 11,03 лв./кг. Ралито при киселото мляко започва от 0.84 лева за кофичка и финишира с едрова цена от 0.90 лв. през декември.

Анализът на средногодишните цени на месото, месните произведения и рибата през 2020 г. спрямо 2019 г. показва, че поскъпване на годишна база има при всички меса и месни продукти. То е най-голямо при кренвиршите и каймата (18-20%). През януари кило кренвирши е струвало на едро 5.25 лева, а през декември - с 65 стотинки повече. Покачване на средногодишните цени през 2020 г. в сравнение с 2019 г. с 10-14% има при свинското месо и колбасите.

Статистиките на ДКСБТ са хубаво нещо, за да се очертаят тенденциите, лошото е, че работят с усреднени стойности. А разликите в цените са огромни дори на регионален принцип.

Анализът на цените на едро на доматите и краставиците по региони показва, че отклоненията на различни места в страната са значителни и достигат до 60 - 80%. Най-високи цени на доматите например са регистрирани на тържищата в област Велико Търново - 2.36 лева за кило. Докато в Плевен са били наполовина и повече по-евтини - 1.05 лева. За сметка на това плевенчани са хрупали най-скъпите краставици в цялата страна - по 3.47 лева килото, докато в Пазарджик те са стрували едва 1.16 лева. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Радослав

Радослав

22.02.2021 | 16:00

За драстичната разлика в цените може да благодарите на Министерство на земеделието. Измислиха една наредба според която производителите не могат да натоварят стоката си и да я продадат в отдалечена административна област. Може само на собствената и на съседната. Това означава че ако се произвеждат във вашата област краставици ще са супер евтини, но някъде където ги няма цената ще е извънземна. Това е следствие от 2 наредни едната е Наредба за директни доставки на малки количества суровини от животински произход, а Другата е респективно от Растителен произход. Познайте кой взима % за доставките - разбира се поставени лица.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай