3906

В капана на работещите бедни: Икономист с важна новина за 600 хил. българи

Говори Атанас Кацарчев от КТ "Подкрепа"

 

18 пъти е по-висок рискът за човек да влезе в капана на работещите бедни, ако е без образование. Това става ясно от анализ на Икономическия и социален съвет, изготвен от главния икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев.

Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите.

"Издръжката на живот е около 1500 лв. В същото време минималната работна заплата е 933 лв. Това означава, че ако човек работи на минимална работна заплата, ще трябва да икономисва значителна част от необходимите му стоки или услуги, за да може да оцелява", коментира Кацарчев.

По думите му има анализи, които показват пряка връзка между бедността и здравето.

"Виждаме какво се случва при децата като заболявания, например диабет. Това е заради некачествено хранене. Виждаме как демографията не върви. Живеем в такъв тип социална среда. Децата са огромен разход. В много случаи жените получават по-ниско възнаграждение от мъжете, но в други случаи е обратното. Има и доста бедни мъже. Поддържането на ниски заплати не води до нищо добро", каза Кацарчев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че под средната работна заплата са хората в администрацията, ВиК услугите, хотелиерството, ресторантьорството, строителството, преработващата промишленост, селското и горското стопанство. Кацарчев обясни, че са заети голямо количество лица, които извършват нискоквалифициран труд.

С най-ниска средна работна заплата са във Видин -1397 лв., Благоевград - 1417 лв., Кюстендил - 1424 лв., Смолян - 1433 лв., Силистра - 1471 лв. и Хасково - 1485 лв.

"Минималната работна заплата трябва да бъде изтласкана значително нагоре. Самото общество трябва да узрее, за да просперира България, трябва да имаме солидарност помежду си. Около 600 000 души нямат осигуровки", заяви Кацарчев.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Ева

Ева

08.03.2024 | 18:34

Не се осигуряват,защото накрая ще получат пенсии като осигурявалите се.Работил,не работил,осигурявал се или не-накрая едно и също,малка разлика.

Отговори
0 1
tuytuyt

tuytuyt

08.03.2024 | 15:56

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Отговори
0 1
Дад

Дад

08.03.2024 | 14:54

Марица нещо да сте чули за детски играчки менте на брезовско шосе?

Отговори
2 0
Мразим Джендърите

Мразим Джендърите

08.03.2024 | 13:50

Солидарност към циганите, джендъритее и либералите не трябва да има! За такива само бой и тормоз до дупка!

Отговори
9 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?