3906

В каква валута да държим парите си и кои са най-изгодните лихви

Банките затягат отпускането на кредити на фирмите и в същото време облекчават заемите на домакинствата

По-голямата част от големите търговски банки у нас продължават да предлагат лихвени проценти по срочни депозити, близки до нула. В каква валута да държим парите си, за да е най-изгоден депозитът ни?

По валути по-съществено повишение се наблюдава при лихвените проценти по новодоговорени срочни депозити на домакинствата в долари, докато при лихвените проценти по депозити в левове и в евро повишението е сравнително по-слабо, отчита БНБ в тримесечното издание „Икономически преглед“.

Към декември 2023 г. среднопретегленият лихвен процент по нови срочни депозити в сектора на домакинствата възлезе на 1.50%, като спрямо края на 2022 г. отбеляза повишение с 56 базисни точки (0.94% през декември 2022 г.). Влияние за отчетеното повишение на лихвения процент по нови срочни депозити на домакинствата в края на годината оказват специфични фактори.

Лихвеният процент и годишният процент на разходите (ГПР) по новоотпуснатите потребителски кредити се запазват на сходни нива спрямо края на 2022 г. и възлизат съответно на 9.56% и 10.10% (9.67% и 10.18% в края на 2022 г.) . При новоотпуснатите жилищни кредити в края на годината лихвеният процент и ГПР са съответно 2.59% и 2.86% (2.65% и 2.89% към декември 2022 г.).

Банките затягат отпускането на кредити на фирмите и в същото време облекчават заемите на домакинствата, отчитат още от БНБ, позовавайки се на претеглените резултати от Анкетата за кредитната дейност на банките. Банките отчитат най-съществено затягане на условията както по фирмените, така и по потребителските и жилищните кредити по отношение на лихвените проценти.В допълнение при корпоративните кредити се наблюдава по-съществено затягане и по отношение на премията за по-рискови заеми, а в сектора на домакинствата съответно и по отношение на таксите и комисионите и изискванията за обезпечение.

В същото време при жилищните кредити банките продължават да отчитат облекчаване на условията по отношение на максималния размер на кредита. Основните фактори за затягане на кредитната политика (кредитни стандарти и условия 30 ) на банките през третото тримесечие на 2023 г. са били по-ниската склонност за поемане на риск, повишената оценка на риска, а при фирмените кредити и по-високата цена на привлечения ресурс.

Същевременно конкуренцията, ликвидната позиция на банките и цената на привлечения ресурс са продължили да оказват влияние в посока към облекчаване на стандартите и условията за кредитиране на домакинствата.

Банките отчитат още понижаване в търсенето на кредити от малки и средни предприятия и малък спад при търсенето на кредити за потребление спрямо предходното тримесечие. Същевременно по-съществено повишение има в търсенето в сегмента на големите предприятия и слабо нарастване в търсенето на жилищни кредити.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Икономически АНАЛизатор

Икономически АНАЛизатор

27.02.2024 | 08:46

Само парите които са ти в джоба са твои!!!

Отговори
13 1
Защо триете коментарите

Защо триете коментарите

27.02.2024 | 08:41

Еврейски веатник!

Отговори
8 0
къде е държавата

къде е държавата

27.02.2024 | 06:52

У нас растат лихвите по заемите, но не и по депозитите! Банките се надпреварват да увеличават всички видове такси, от което печелят милиарди! Държавата, като регулатор на банковите процеси, отново отсъства!

Отговори
27 1
Вероятно, защото

Вероятно, защото

02.03.2024 | 10:47

капят проценти при някои хора, от които зависи въпросната РЕГУЛАЦИЯ!!! В България - европейската бананова република, е така: щом някои хора или институции имат пасивно поведение спрямо нещо, което ПО ПРЕЗУМЦИЯ трябва да контролират/регулират, значи КЪМ въпросните хора и институции тече еднопосочен паричен поток (полагащите им се проценти за мълчанието им)!!! Тази схема на милата ни родна картинка и малките деца вече я знаят!!! Утвърдена в 35 години див преход, работеща пълноценно и от нищо непоклатима!!!

Отговори
3 0
Цялата тази информация

Цялата тази информация

27.02.2024 | 00:48

Потвърждава, че банките са пладнешки разбойници и са намерили село (или кочина) без кучета.

Отговори
30 0
Неееее!

Неееее!

02.03.2024 | 10:51

Намерили са село с кучета! Но с кучета пазещи вълците, а НЕ овцете. А овцете блеят ли блеят и през ум НЕ им минава, че само с блеенето нищо не се променя!!!

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?