Следвайте ни

В черната класация: Оставаме най-енергийно бедните в Европа

viber icon

България държи незавидното първо място по енергийна бедност в Европейския съюз - според Евростат почти 37% от български домакинства не могат да си позволят да отопляват жилищата си до комфортна температура. Средното ниво за ЕС е под 8%. Домакинствата в най-бедните страни - България и Румъния, разчитат на твърдите горива (дърва и въглища) за около 40% от енергията си, тоест повече от половината от тях се топлят с най-евтиното и мръсно гориво, което е двойно повече от средното за ЕС.

България изпъква с огромния дял на електричеството (41%), докато средното за ЕС е 24%, за Германия - 20%, а за Румъния - едва 14%. Като се има предвид, че електричеството за други цели прави около 10-15% от крайното потребление, очевидно е, че почти никой в Европа не консумира значими количества за отопление. Изключения правят богата Швеция на север и средиземноморските страни на юг, където се ползва повече охлаждане през лятото.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?