2374
Следвайте ни

Уволняват първо служители с най-малко стаж

viber icon

Рискът от уволнение за по-новите кадри е много по-голям, отколкото за тези с дългогодишен опит. Най-често метлата на съкращенията заради пандемията е пратила на борсата новите служители, както и най-ниско платените, става ясно от анализ на Бюрото по труда в Пловдив. Според него всеки четвърти безработен в областта  е прясно назначен. По данни на НОИ от всички над 5000 души, които получават обезщетение заради загубена работа, 1216 са се трудили не повече от 7 години, преди да загубят препитанието си. Освен това масово съкратените са учили само до 12-и клас.

Вероятно цензът е причината средната компенсация за тях да е малко над 500 лв. Обезщетението за безработица е в размер на 60% от средния осигурителен доход на човека за 24 месеца назад. Това означава, че болшинството от съкратените са прибирали над 800 лв. в джоба си, преди да останат без работа, и не са попадали в групата на средностатистическия пловдивчанин, който по данни на НСИ взима над хилядарка.

Обезщетението за безработица обаче не може да бъде по-малко от 12 лв. на работен ден и повече от 74,29 лв. За хората, които са се трудили на непълен работен ден и са получавали по-ниско възнаграждение от минималната заплата, процентът на определяне е 50 на сто. Тези, които са се разделили с работодателя по взаимно съгласие, имат право едва на 12 лв. на ден.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?