46
Следвайте ни

US технологични компании се местят в Европа

viber icon

Все по-голям брой известни американски инвеститори от технологичния сектор се местят в Европа, за да се възползват от възхода на стартъб компаниите на континента.

Това се случва, след като оценката на няколко европейски технологични компании скочи по време на пандемията от коронавирус. Пазарната стойност на платформата за онлайн събития Hopin нарасна до 7.75 млрд. долара две години след основаването <210>, докато Klarna, която предоставя услуги от типа „купи сега, плати после“, наскоро бе оценена на 46 млрд. долара, пише profit.bg.

Щатски компании за рисков капитал изпращат служители в Европа и наемат хора на място в опит да открият следващата Spotify или ASML, чиято пазарна стойност нарасна до 331 млрд. долара на фона на недостига на чипове в световен мащаб.

Ветеранът в този сектор Алекс Ферара, партньор в Bessemer Venture Partners, която е инвестирала в компании като LinkedIn и Pinterest, се е преместил от Ню Йорк в Лондон през септември, според източник на CNBC.

Миналия месец компанията за рисков капитали от Силициевата долина Lightspeed Ventures, която е инвестирала в Snap и Epic Games, наема Пол Мърфи и Рос Мейсън, които да оглавят навлизането <210> в Европа.

Живеещият в Лондон Мърфи е един от първите инвеститори в Hopin, докато Мейсън, който живее в Женева, е съосновател на MuleSoft, която бе придобита от Salesforce през март 2018 г. за 6.5 млрд. долара.

Въпреки че Европа все още не може да се похвали с технологичен гигант, като Apple или Amazon, континентът е дом на все по-голям брой технологични компании, които се оценяват на десетки и дори стотици милиарди долари.  Някои хора смятат, че е само въпрос на време Европа да създаде технологична компания с мащабите на гигантите от САЩ и Азия.

“Общото мнение се промени от схващането, че Европа е обречена на технологичен застой към това, че континентът вече е реален глобален играч с компании в множество категории,” казва пред CNBC живеещият в Лондон инвеститор Хюсеин Канджи, посочвайки като пример Spotify, Klarna, Revolut и Darktrace.

Той допълва, че всеки, който е някой, стартира дейност в Лондон. Това изненадващо е големият европейски печеливш, въпреки че Великобритания вече не е част от ЕС или се оглежда за сделки в Европа.

Sequoia е подкрепила над 10 компании на Стария континент, откакто отваря офиса си в Лондон. Общите инвестиции на Sequoia на континента обаче са значително по-големи, тъй като компанията инвестира в Европа от повече от десетилетие, подкрепяйки, компании като производителя на чипове Graphcore и базираната в Стокхолм Klarna.

Базираният в Ню Йорк хеджфонд Coatue Management потвърди този месец, че планира да отвори офис в Европа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?