1939

US технологични гиганти инвестират $9 млрд. в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е привлякла над 9 млрд. долара инвестиции в технологии на бъдещето само за последните няколко месеца, включително от американските технологични гиганти Microsoft и Oracle, съобщава Reuters, цитиран от expert.bg. Двете компании вече изграждат облачна инфраструктура в страната.

Microsoft ще инвестира 2,1 млрд. долара в глобален облак, а Oracle - 1,5 млрд. долара за изграждане на нов облачен регион в Рияд.

Инвестициите ще засилят позицията на Саудитска Арабия като най-големия цифров пазар в Близкия изток и Северна Африка, смятат международни експерти, макар че властите още не дават подробности за сроковете за изграждане на новата инфраструктура.

Администрацията в кралството оказва натиск върху международните компании да инвестират в страната, както и да преместят регионалните си централи в Рияд, ако искат да се възползват от държавни поръчки.

Вътрешни инвестиции също не липсват. От Tonomus, дъщерно дружество на ръководения от престолонаследника проект NEOM, чиято стойност е 500 млрд. долара, обявиха, че за 2022 г. са инвестирали 1 млрд. долара в изкуствен интелект, включително за използването му в платформа за метавселена.

Саудитска Арабия инвестира стотици милиарди долари в икономически план, известен като "Визия 2030", ръководен от престолонаследника Мохамед бин Салман. Сред ключовите му цели са именно преките чуждестранни инвестиции, а идеята е да диверсифицира икономиката на страната от петрола.

Както "Марица" писа, Саудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в изграждането на млечна ферма в България с потенциал тя да се превърне в най-голямата в страната и региона. Добитото мляко ще се преработва изцяло в страната ни, а продуктите ще са експортно ориентирани за региона на Персийския залив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?