Следвайте ни

Унищожиха половин тон домати на границата с Турция

viber icon

Държавата прави пореден опит да спре контрабандата на зеленчуци. Данъчни и инспектори по храните застанаха по границите и проверяват всеки автомобил, който влиза у нас. За броени дни на Капитан Андреево са конфискувани и унищожени половин тон домати. Зеленчукът е открит в багажниците на леки автомобили, а пътниците са заявили, че са ги купили за собствена консумация, съобщи Би Ти Ви.

През граничния пункт „Капитан Андреево” преминава и най-големият поток товари. Оттук е и пътят на евтиния зеленчук от Турция, който пристига в България с така наречените куфарни търговци. С пълни щайги, уж за собствена консумация, всеки ден пристигат десетки килограми домати.

Във вторник данъчни, инспектори по храните и митничари проверяваха може ли едно семейство да изяде 70 кг домати за седем дни.

С 50 килограма домати в багажника, безработният Ради прави опит да мине границата. Богатият пазар от тържището в Одрин обаче тук се таксува като свръх багаж. Той казва, че семейството му яде домати, чушки и сирене, а пазарът в Одрин е по-евтин.

Разликата между цените на доматите в Турция и у нас е двойна, затова и бизнесът на куфарните търговци процъфтява. Всеки ден тези хора пътуват и пълнят багажниците с евтини зеленчуци, за собствена консумация.

Законът не е категоричен колко е точното количество за лична употреба, затова и много от пътниците злоупотребяват. По лична преценка на митничарите на Капитан Анреево е прието личната консумация да е до 10 кг зеленчук на човек.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Аз

Аз

04.06.2014 | 09:37

Стига с това унищожаване на храна и дрехи по митниците! Много бедни хора а също и децата по домовете нямат пари да се облекат и наядат, а те постоянно просто изгарят и изхвърлят продукти, които биха помогнали на някой, който не може да си ги позволи!!!

Отговори
0 0
56789

56789

04.06.2014 | 09:26

а другите 3 тона минаха .нали.

Отговори
0 0
GOGO

GOGO

03.06.2014 | 23:43

Кокошкарски истории, но все пак е нещо за защита на фермерите!!! А онези с големите камиони, които дори и не ги спират на границата? Решението е ТОТАЛНА ЗАБРАНА за времето когато зреят нашите плодове и зеленчуци! Ще настане \"вой до небесата\", но няма как !!! В САЩ, на влизане в Калифорния има пълна проверка на товара, колите също се проверяват - дори и една ябълка да намерят, веднага я конфискуват!!! \"Там произвеждат много ябълки\" - ще каже някой! Да но същото е и с бананите, а те там не виреят! И никой не се оплаква че му е нарушена демокрацията, консумацията и какво ли не! Като си гладен, купи си от местния фермер!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?