49
Следвайте ни

Уникум! ЧСИ си сложи импулсен телефон, дялка с 60 ст. на минута

viber icon

Уникум! Частен съдебен изпълнител си сложи импулсен телефон за връзка с клиенти и адвокати. Така минутата разговор се таксува на обаждащия се по 60 стотинки. ЧСИ Владислав Петров е с район на действие Окръжен съд Ловеч. Борчлиите, които искат да се консултират с него или да направят телефонна справка за дълговете си, нямат никаква друга възможност за връзка освен номер, започващ с 0900. Стационарният телефон в кантората е премахнат. 

За случая съобщиха от Обединението на свободните адвокати. Те вече са сезирали Министерство на правосъдието, Камарата на ЧСИ и омбусмана за недобросъвестното, по думите им, поведение на съдебния изпълнител. 

 „Намираме това поведение и ограничение на комуникацията с ЧСИ Петров за недобросъвестно и в ущърб на гражданите. Още повече, че с оглед усложнената пандемична обстановка в страната комуникацията по телефон е единственият удобен и безопасен начин за гражданите (взискатели, длъжници или други лица – наддавачи по публични продани) за получаване на справка или друга нужна информация“, пишат в писмото адвокатите. 

Те считат, че подобно действие (особено за лица с нисък социален статут – безработни, пенсионери, социално слаби лица, лица с увреждания и други) обективно затруднява нормалната комуникация с частния съдебен изпълнител, а оттам и противоречи на §6 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, а именно – нарушава правото на адекватен достъп до правосъдие. Съгласно практиката на Съда в Страсбург в него се включва и дейността на съдебните изпълнители.

Припомняме, че телефоните, започващи с 0900 се тарифират солено и те са изцяло за сметка на обаждащия се. Обаждане на 0800 е за сметка на абоната, който е открил линията. Телефонните номера, които започват с 0700, пък се таксуват според абонаментния план на клиента. Важно уточнение е, че набирането на тези национални номера не влиза в безплатния пакет минути на нито един телеком. А ги ползват куп институции - ЕВН, НАП, банки, застрахователни компании и др.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Любо

Любо

07.01.2022 | 16:20

Да му го заврът отзад!И да звънят денонощно.

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?