49

Уникална инсталация за геотермална енергия откриха край Пловдив

Съоръжението, разположено в "умната фабрика" на "Шнайдер Електрик", е единствено в България и Югоизточна Европа

Първата по рода си в България и Югоизточна Европа инсталация за производство на геотермална енергия се откри днес в „умната фабрика“ на „Шнайдер Електрик“ край Пловдив. Сондажите – 80 на брой, са разположени на площ от 1,5 декара, под паркинга и зелените площи. Те са на дълбочина 100 метра,  при земна температура 17 градуса.

Екологичното съоръжение ще се използва изцяло за климатизация – за отопление и охлаждане на фабриката. При необходимост температурата ще се повишава с изкуствено нагряване на водата. Иновацията e oт зaтвopeн тип и нe чepпи директно тepмaлни вoди, a изпoлзвa caмo зeмнaтa тeмпepaтypa. Процесът се управлява от енергиен модул на метри от сондажите. 

Изграждането на системата за геотермална енергия е един от дългосрочно поетите ангажименти на френската компания в посока нулеви емисии и декарбонизация. Това ще позволи да стане абсолютно независима от консумацията на природен газ. Предстои да се извърши тестов период, а инсталацията ще започне да функционира през 2024 г.

Инж. Мартин Гънчевски - мениджър "Безопасност, околна среда, енергийна ефективност и сграда" в "Шнайдер Електрик", обяснява предимствата на иновативната система. 

Очакванията са да се намали до 50 процента консумацята на ел.-енергия в умната фабрика, а въглеродните емисии да се „стопят“ до 300 тона годишно. Инженерингът на системата е реализиран изцяло от българска компания. 

Специално за събитието от Франция бе пристигнал Ромен Дутрук - вицепрезидент производствен клъстер "Продукти за крайно електроразпределение" на "Шнайдер Електрик".

Сред официалните гости на събитието бяха зам.-министърът на регионалното развитие Ангелина Бонева, Иван Стоянов - зам. – кмет на Пловдив с ресор „Екология и здравеопазване“, кметовете на община Марица и с. Радиново Димитър Иванов и Йордан Дашев, основателят на ТИЗ инж. Пламен Панчев и др. 

„Около една голяма фирма, каквато е „Шнайдер Електрик“,  има малки компании. Така се „завихря“ бизнес екосистема, която увеличава общият стандарт. Инвестицията, която откриваме днес е пример за такава екосистема, реализирана благодарение на добрата комуникация на бизнеса с местната власт. Много се радвам, че високите амбиции на "Шнайдер Електрик" се пренасят тук, в гр. Пловдив, и сред местните общности. Това са местата на България, разпознати за най-добри инвестиции, защото местната власт работи ръка за ръка с бизнеса“, коментира Ангелина Бонева.  

На снимката отляво надясно: Иван Стоянов, инж. Пламен Панчев, Ангелина Бонева, Димитър Иванов, Роман Дутрук и Мартин Йорданов - директор на "Шнайдер Електрик" в Пловдив.

Подробности за инсталацията в приложение "Бизнес" в понеделник.

Снимки от Наташа Манева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
майна

майна

08.12.2023 | 14:17

На чисто частна инициатива и дейност политиците се опитват да намажат - голяма симбиоза, голямо нещо - типично политическо. Бонева, МРРБ-то, защо такава инсталация няма в нито 1 държавна или публична сграда?

Отговори
2 1
Папиханус

Папиханус

07.12.2023 | 21:35

Туй са група пловдивски експерти медалисти,браво!

Отговори
2 0
ВиК

ВиК

07.12.2023 | 18:25

Открили са топлата вода!?

Отговори
3 1
Откриха я без съдействието и участието на звездата

Откриха я без съдействието и участието на звездата

08.12.2023 | 12:21

Спартакчо Николов

Отговори
1 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?