3906

Уникален експеримент: Пъпеш за 46 хиляди евро бройката зрее край Пловдив

Пъпеш, който на търг в чужбина се е продал за феноменалните 50 000 долара /над 46 хиляди евро/, зрее в градина край Пловдив. Той е от сорта "Юбари"  /Yubaru King Melone/, кръстен на едноимения град в Япония, защото се счита, че вирее само там и то при много строги изкуствени условия в оранжерии. По няколко пъти на ден се контролира температурния режим и нивото на влажност и светлина. Именно заради редуването на различни климатични условия вкусът му е на моменти ту пикантен, ту сладък, ту сочен.

В момента плодът е около 300 грама, има да зрее още месец, разказва фермерът Красимир Кумчев, който отглежда скъпоценния пъпеш. Семената донесъл миналата година при едно свое пътуване до Япония. Подарък са му от писателката Юлияна Антонова- Мурата.

"Треперим му като на малко дете", със смях отбелязва той. Но в експеримента намира и много професионален гъдел. „От една страна съм любопитен какъв е вкусът на най-скъпия пъпеш в света, а от друга ме вълнува дали е възможно този сорт да се отгледа някъде извън Япония, защото агрономи твърдят, че невероятните му качества се дължат точно на вулканичната пепел в почвата“, казва един от най-големите фермери в Пловдивско.  От професионална гледна точка би му било интересно да се сравнят вкусовите качества /като се дегустират анонимно/ на тези, отгледани в Япония при изкуствени условия и ​нашите, отгледани на българска почва.

Пъпешите "Юбари" се считат за символ на висок социален статус в Страната на изгряващото слънце. Редовно се разиграват на търгове, като преди няколко години два броя „юбари“ бяха купени за над 22 000 евро, а специалистите обявиха, че това е "срамно ниска цена" в сравнение с други рекордни сделки.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?