Следвайте ни

Умна фабрика с приз „Технологична иновация на годината“

viber icon

Заводът на френската компания Schneider Electric край Пловдив спечели големия приз в категория „Технологична иновация на годината“. Той бе връчен преди дни на церемония за годишните награди на b2b Media. През 2019 г. фабриката бе отличена и с високо международно признание - Smart Factory - най-високия вътрешен стандарт на групата за индустриално производство, автоматизация и ефективно управление на процесите.   

С получаването на сертификата заводът стана първата и единствена Smart Factory на компанията за цяла Източна Европа и втората на Стария континент, както и демонстрационен Smart Factory център за 14 държави. Над 65% от процесите в нея са изцяло автоматизирани. 

Компанията получи признание и от държавата в лицето на Българската агенция за инвестиции с подписването на споразумение за сътрудничество между БАИ и Schneider Electric. Чрез него умната фабрика в Пловдив отвори вратите си за всички бъдещи и настоящи инвеститори, които могат да видят реалното приложение на високите технологии и дигитализацията в производствата.

Schneider Electric е лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията в домовете, сградите, центрове за данни, енергийната инфраструктурата и индустрията. Има присъствие в над 100 държави.

Компанията стъпва в България през 1990 г. чрез марките Merlin Gerin и Telemechanique, които през 1993 г. се сливат в едно търговско представителство. Пет години по-късно Schneider Electric основава свое дъщерно дружество в София - "Шнайдер Електрик България" ЕООД. През 1999 г. компанията купува обособена част от Завода за електроапаратура в гр. Перущица.

През 2007 г. Schneider Electric открива нов завод край пловдивското с. Радиново, като основната му насоченост е производство на прекъсвачи. Инвестицията е в размер на 22 млн. евро и включва застроена площ и нови производствени мощности. Поредната инвестиция е около 500 000 евро.  Една от екстрите на умната фабрика е т.нар. безпилотен вътрешен транспорт. При повикване от оператор "превозното средство" пристига, товари и след това транспортира готовата продукция, като само избира най-прекия маршрут в производственото помещение.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?