71

Ужилване с горивата: Товарят ни с 32 стотинки отгоре, според експерт

Експерт разкри голямото ужилване с горивата. Цената им трябва да е поне 32 ст. по-ниска, отколкото е в момента. Ако имаше някакъв ефект от дерогацията, за която беше положено толкова усърдие, за да се постигне миналата година, ние не сме видели ефектите от нея. Купуваме руски нефт на 20% по-ниски цени от местните пазари в Европа, а „Лукойл” продава на цените близки до средните в Европа”, заяви Мартин Владимиров, енергиен анализатор от Центъра за изследване на демокрацията пред NOVA.

През миналата година служебното правителство поиска от Брюксел изключение от санкциите срещу Русия, за да не се вдигнат в България цените на горивата. Според експерта на практика това не е довело до ефект за потребителите, а само до печалба за "Лукойл".

"Бензин А 95 трябва да струва около 2,65 лв./л. реално, според оценка от вчера, която направих на цените на ЕС. В Европа производствените разходи формират някъде 32% от цената, в България формират около 58%. Разликата между тези две е горе-долу надценката, която „Лукойл” начислява и която се превръща в свръхпечалба. До този момент я изчислявам на 1 млрд. 800 хил. лв. свръхпечалба за 2023 г.”

"По наши сметки, в момента печалбата на „Лукойл” генерира 4% от всички бюджетни приходи на руската държава от петрол, каза Владимиров и добави: „Лукойл” третира българския пазар все едно на него се продава суров петрол или някои от другите международно котирани сортове петрол. Когато суровият петрол се вдигне на международните пазари, вероятно и у нас ще се вдигне. Цената се вдига и заради геополитическите решения на Русия и Саудитска Арабия.”, обясни Владимиров.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
опашка от експерти

опашка от експерти

26.09.2023 | 16:28

пак някой с немска филология, напомпен с грант, за да експертва?

Отговори
1 0
НИКОГА ВЕЧЕ МУНЧО ЧЕКИСТА

НИКОГА ВЕЧЕ МУНЧО ЧЕКИСТА

26.09.2023 | 14:59

ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ

Отговори
1 2
Никога вече ГЕРБ

Никога вече ГЕРБ

26.09.2023 | 14:09

Унищожиха България

Отговори
3 2
ГЕРБЕРО

ГЕРБЕРО

26.09.2023 | 13:56

ВСИЧКИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ В КОИТО ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ГОРИВАТА СА КОМУНАРСКИ. ИДВАТ ИЗБОРИ И УВЕЛИЧЕНИЕТО ЩЕ ПРЕПИШАТ НА СГЛОБКАТА МРЪСНИТЕ ДОЛНИ КОМУНЯГИ.

Отговори
4 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата