Следвайте ни

Удрят ни в кантара на "Младежка", проверяващите изумени

viber icon

Търговците на Общински пазар „Младежка“ на едноименната улица в Пловдив, яко ни удрят в грамажа при покупката на плодове и зеленчуци. При проверка експерти от Държавна инспекция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са установили  41 % несъответствие на везните. На останалите пазари в града констатираните нарушения са минимални. Санкциите обаче са символични – за физически лица те са между 100 и 200 лв., а на юридически лица таванът на глобата е 500 лв. 

Пазарът на ул. „Младежка“ си върна статута на общински, след дългогодишна съдебна сага срещу концесионера - фирма „Тика“ ЕООД на Атанас Червенков – Райфъла. Спорът се водеше в съда заради неизпълнени задължения за инвестиции от страна на скандалния бизнесмен, срещу който има повдигнати различни обвинения.

От район „Централен“ стартираха мащабен ремонт на улицата. Бяха демонтирани голяма част от търговските обекти.

 

В момента там работят десетина сергии, които предлагат плодове и зеленчуци. 

Масирани проверки за изправността на кантарите има всяка есен по пазарите и тържищата в цялата страна, когато е най-активния сезон за търговия с плодове и зеленчуци. Проверките обхващат пазари, борси за плодове и зеленчуци, открити търговски маси.

От началото на месец септември до момента, са извършени проверки в 26 общински пазари и борси в градовете София, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Варна, Шумен, Търговище, Шабла, Разград, Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Троян, Ловеч, Видин, Монтана, Берковица и Враца.

Проверките са обхванали 751 търговци дали спазват задълженията си по Закона за измерванията, в качеството им на лица, които използват везни с цел осъществяване на търговски плащания. В тази връзка, за съответствие със законовите изисквания са инспектирани общо 801 броя везни. Установено е, че  15 %  от проверените везни (общо 114 бр.) нe отговарят на законовите изисквания към тях. За 80 броя везни е установено, че не са преминали изискуемите процедури по одобряване на типа или  оценка на съответствието със съществените изисквания към тях, за да бъдат използвани за измервания с цел търговски плащания. Други 34 везни не са преминали задължителната последваща проверка.

Анализът на резултатите от проверката показва, че на някои от проверените пазари установеният процент на несъответстващите везни чувствително надвишава средния процент за страната. Освен драстичните нарушения на Общински пазар „Младежка“ в Пловдив с 41 % несъответствие на кантарите, такива са установени още на два софийски пазара – в кв. „Борово“ с 66 % несъответствия на везните и на пазар „Димитър Петков“ с 40 % несъответствия. Неотговарящи са и 41 % от везните на общинския пазар в Монтана, общински пазар Берковица с 46 % несъответствия и стоково тържище Сливен с 33 % несъответствие.

За констатираните нарушения на Закона за измерванията на търговците, които използват несъответстващи на законовите изисквания везни са съставени 103 бр. актове за установяване на административни нарушения, като на още 9 търговци са изпратени покани за съставяне и връчване на актове.

Проверките ще продължат да се проведат ежеседмично до 30 октомври във всички региони на страната. Пазарите, на които са установени най-много нарушения ще бъдат обхванати с повторни проверки, с цел предотвратяване използването на неразрешени за търговски плащания везни.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Вангел Карагьозов

Вангел Карагьозов

01.10.2020 | 14:44

Търговци на плодове и зеленчуци, лъжат в теглото- измамници, Кръчма Водолаза, лъже със алкохол менте и пречи на живущите с постоянен шум и миризми - измамници. Защо, Защо това безобразие продължава. Дано час по-скоро това подобие на пазар, да се премахне от институциите, за да може улицата да заприлича на себе си!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?