Следвайте ни

Удар за 2 милиарда евро по икономиката ни

viber icon

Тревожно! С над 2 милиарда евро по-малко се очертават преводите у нас на българите от чужбина, коментира главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

"Това е важен макроикономически показател за българската икономика. Ако добавим дохода на българите, които отиват в чужбина краткотрайно на работа, не са трайно емигранти, ще получим сума от над 2 милиарда евро годишно за миналата година.

Това са около 3,3% от Брутния вътрешен продукт, или ако щете 5,5% от цялото потребление в България", посочи пред Нова тв Лъчезар Богданов.

С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните семейства, според данните на Българската народна банка. Докато за първите шест месеца на миналата година постъпленията от чужбина са били малко над 636 милиона евро, то равносметката за същия период на тази година е едва 266 млн.

"Намалялата стойност на преводите ще се отрази на българската икономика. За домакинствата, които получават редовно текущи трансфери – това ще сериозен удар върху дохода", посочи Лъчезар Богданов.

"Част от домакинствата използват спестявания, натрупани по този начин за по-сериозни покупки – на жилища, лечение. Това обаче краткосрочно не е фатално", заяви експертът.

Според него, ако туризмът в Европа остане в криза и се запази спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места. "Ще има по-малка потребност от работна ръка, особено от по-бедни страни като България", добави Лъчезар Богданов.  

Той прогнозира, че коронакризата ще се превърне в катализатор на сериозни реформи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

намръщенЪ

намръщенЪ

28.09.2020 | 08:39

Тя затова бе разиграна кризата така в световен мащаб - за да се изпитат нови форми на работа и бизнес, да се преразпределят пазари и т.н. И преди е имало световни пандемии, ама такова чудо в икономически план не помня и не съм чел. Вероятно се пробва и варианта за работа от домашни условия. Вероятно тази пандемия се ползва и като спирачка за наплива от Азия(дано успее това спиране). Със сигурност се пробва и някакво орязване или предефиниране на права от Женевската Декларация за правата на човека, създадена преди 72 години. Тя е доста либерална, но е създадена след война и при наличие на един оцелял и разраснал се като територия тоталитарен режим(комунизЪма)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?