Следвайте ни

Удар по клиента: Пием напудрено прясно мляко според анализ на "Активни потребители"

14 от 17 проверени марки са пълни със сухо мляко

viber icon

Голяма част от прясното мляко за пиене, което се предлага в търговската мрежа, няма чистотата и качествата на издоеното, тъй като е смесено с т. нар. млечна пудра, позната като сухо мляко. Това бе констатирано при друг тест, извършен наскоро от Асоциация "Активни потребители".  

За проучването бяха закупени от големи търговски вериги 17 марки прясно мляко, като 5 от тях са UHT продукти. Маслеността на млеката варира от 0,1 до 3,7%. От всяка опаковка бяха отлети в стерилни контейнери 150 мл и изпратени в лаборатория. 

При анализите се установи следното: в три (от 17) търговски марки няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално. Фурозинът се образува в малки количества при пастьоризация, стерилизация или UHT обработка на млякото. При термично сушене обаче съдържанието му нараства силно и затова се натрупва най-много в индустриалната млечна пудра. 

При други 4 проби вложената млечна пудра отговаря на диапазон 10 - 49%.

Най-многобройната категория са млека, съдържащи между 50 и 85% млечна пудра - 7 марки.

При останалите 3 количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях едва ли има прясно мляко.

От "Активни потребители" са категорични, че резултатите говорят за фалшификация на хранителен продукт и измама спрямо потребителите. С цел да печелят повече пари, някои производители  предпочитат да използват по-евтина суровина и да избягват проблемите, свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко. Изчислено е, че печалбата на преработвателите от влагане на сухо мляко е до 40%.

От това обаче потърпевши са потребителите. Те „печелят“ продукт с по-ниска хранителна стойност.

В него има по-малко витамини и други полезни вещества и повече вредни съединения

Това е цената на температурната обработка на суровото мляко. Остава въпросът дали, след като мандрите злоупотребяват с най-простия млечен продукт, може да се вярва в качеството и безопасността на другите производни млечни продукти?

Отворен остава въпросът и за контрола. Понеже няма официален референтен метод за доказване на млечна пудра в прясното мляко, то Агенцията по храните няма как да санкционира подобни практики. Освен това в България няма организация, процедури и инструменти, които да се борят с този тип некоректни практики при производството на храни.

Възможно решение е налагане на контрол и проследимост в търговията с млечна пудра на едро. Трябва всеки производител на млечни продукти да декларира количеството закупено и вложено сухо мляко в производството.

Що е то млечна пудра 

Млечната пудра е изсушено сурово мляко, от което е премахната водата, а тя е близо 90% от теглото. В това състояние има много по-дълъг срок на годност, и е по-удобно за транспорт и съхранение, защото не изисква специални цистерни и хладилни условия. Въпреки обработката млечната пудра е по-евтина от суровото мляко и затова се предпочита за неговото подправяне. Всяко технологично предимство има и негативна страна. При процеса на сушене, който в индустрията обикновено е термичен, в млякото се развиват химични процеси, при които се разпадат редица важни хранителни вещества, а се образуват други - нежелани. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Филибелия

Филибелия

22.06.2021 | 11:09

Никога няма да кажат/посочат/ имената,защото попадат под ударите на закона. Фирмите ще осъдят успешно всеки,който посочи виновните,респ.тях. Аз също никога не купувам млеко и млечни продукти от магазин.Винаги от ферма.

Отговори
5 0
Ракодов

Ракодов

22.06.2021 | 09:39

Kажете фирмите.....ФИРМИТЕ КАЖЕТЕ да ги накажат потребителите и никой да не купува от тях,така само поощрявате производството им....

Отговори
14 0
Тоя крадец!

Тоя крадец!

22.06.2021 | 09:24

Миро Найденов как е?

Отговори
3 1
измами

измами

22.06.2021 | 09:17

В мафиотска държава, каквато е България, това е масова практика. Същото е и с киселите млека, със сиренето и кашкавалът. Цените им растат, а качеството пада. Пълни са със сухо мляко, нишесте и палмови мазнини. Това са заслуги на 11-годишното управление на ГЕРБ и мафиотските му кръгове!

Отговори
12 4
Майка

Майка

22.06.2021 | 09:09

Както винаги има изследване, няма конкретика. Така е у нас има жертви, няма виновни няма наказани. Много добре знаете че млеката се консумират и от деца и от болни, и от здрави. Като правите изследване кажете марките, та хората да знаят, да ги накажат но....... де да бяха само млеката!!!

Отговори
15 0
Д-рСтанчева

Д-рСтанчева

22.06.2021 | 08:36

Защо веднага изтрихте моя коментар?Защото е истина ли?

Отговори
10 1
Д-р Станчева

Д-р Станчева

22.06.2021 | 08:34

Докато не публикувате имената на фирмите,злоупотребили с доверието на потребителите и си понесат наказанието от самите потребители,които ще спрат да купуват от тях,ще продължат да ни лъжат .

Отговори
19 1
Юлия

Юлия

22.06.2021 | 12:10

Никакъв смисъл от статията. Констатациите си ги знаем. Няма нужда от тях. Нас, потребителя ни интересува кои са фирмите. Другото е хабене на мастило.

Отговори
7 0
ddd

ddd

22.06.2021 | 08:29

Ами кажете ги тези фирми да ги знаем! - защо ги криeте?? Правите изследване, имате резултати и ги обявявате, ама без конкретика!! Така те пак ще си произвеждат боклуците!!

Отговори
19 0
Скрито-покрито

Скрито-покрито

22.06.2021 | 08:28

Защо не казват марките, с пудра

Отговори
14 0
FARAON

FARAON

22.06.2021 | 07:50

ЛЪЖЕТЕ! ИМА 250 000 ДОЙНИ КРАВИ ЗА КОИТО СЕ ПОЛУЧАВАТ И ЕВРО СУБСИДИИ ДАЖЕ! :)

Отговори
4 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?