Следвайте ни

Удължиха срока за евтини кредити, гарантирани от ББР

viber icon

Срокът за кандидатстване по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, се удължава до 31 август 2021 г. или до изчерпване на гаранционните лимити за финансиране от страна на търговските банки партньори. 

Това съобщиха от Българската банка за развитие (ББР), която момента е в процес на сключване на анекси с банките, които все още разполагат със свободен лимит за финансиране по програмата - Алианц Банк, Инвестбанк, Централна кооперативна банка и Пощенска банка.

С постановление на Министерския съвет от началото на март бе одобрено увеличение на бюджета по програмата в размер на 100 млн. лева. По нея държавната банка гарантира безлихвени заеми до 6900 лв., включително за кредитиране на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията от COVID-19, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни. 

Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск, или самоосигуряващи се лица, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка от нейното начало. Максималният срок на погасяване е пет години, с минимум шест месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Удължено е и действието на Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от пандемията. Срокът за включване на кредити в гарантирания портфейл е до 31 декември 2021 г. Фирмите могат да кандидатстват за финансиране до 20 декември 2021 г.

Програмата е отворена за всички сектори на икономиката и се прилага от търговските банки партньори за цялата територия на страната. ББР предоставя гаранционно покритие в размер на 80% от главниците на всеки от кредитите по мярката. По инициатива на Министерството на икономиката се работи по присъединяването на Програмата за бизнес финансиране към обявената нова програма „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете и ББР.

До този момент Българската банка за развитие е одобрила за гарантиране кредити за над 559 млн. лв. по двете държавни антикризисни програми. Със средствата са подпомогнати 52 320 физически лица и е дадена възможност за финансиране на над 1800 компании, уточняват от кредитната институция.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?