Следвайте ни

Учителките в забавачките с 1800 лв., лелките - с тройно по-малки заплати

viber icon

Заплатата на учител в детска градина може да достигне до 1800 лв. В същото време офертите за помощник-възпитателите започват от 515 лв. и не минават 700 лв., показва проверка на „Монитор” в един от сайтовете, предлагащи работа. Това означава, че лелките вземат тройно по-малко от учителите в забавачките.

Една от частните градини в столицата търси учители с английски език, като единственото условие е да са завършили предучилищна педагогика. Одобреният кандидат ще получава между 1000 и 1800 лв. преди удръжките, става ясно от обявата на сайта. За сравнение минималната работна заплата в колективния трудов договор на учителите за тази година е 1085 лв., или около 900 лв. след данъците. Друга частна забавачка пък търси още един учител, тъй като увеличава капацитета си. Оттам предлагат между 900 и 1400 лв. бруто за „бакалавър“ или „магистър“ с присъдена професионална квалификация „педагог“ или „детски учител“, „детски и начален учител“. Владеенето на английски език не е задължително, но пък носи предимство на кандидатите. По-голям шанс да бъдат наети имат и тези с интереси в областта на приложното творчество, музиката. 1200 лв. чисто с осигурен обяд и час обедна почивка пък предлага трета забавачка. Оттам са готови да наемат завършили висше по „Предучилищна педагогика“, „Начална и предучилищна педагогика“, „Предучилищна педагогика с чужд език” или дори такива, които са записани да се обучавате в една от посочените специалности. Това означава, че и студентите могат да си намерят работа, осигуряваща над минималната работна заплата за учител още преди да са получили дипломата си.

На фона на офертите за учителските възнаграждения в забавачките, заплатите за помощник-възпитателите не покриват и минималната за страната. В частна детска градина предлагат скромната сума от 515 лв. без удръжките за работно време от 14,00 до 19,00. В друга градина търсят лелка, която да отговаря за хигиената и дезинфекцията в помещенията на групата и за дворната площадка, да получава и порционира храната, както и да следи заедно с учителя за спазване на режимните моменти. За пълен работен ден помощник-възпитателят може да взема между минималната работна заплата и 650 лв. „Най-добре” заплатената оферта за тази позиция е от 700 лв. От детската градина не изискват стаж като помощник-възпитател, но пък опитът с деца е предимство.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ковидчо:

Ковидчо:

10.07.2020 | 12:03

Може... ама няма! Те и медицинските сестри, учителите и сума още щяха да вземат хилядарки, обаче "ядец" - само голи обещания!

Отговори
1 2
Даскалица Пена

Даскалица Пена

10.07.2020 | 10:54

Пълна лъжа, чисто ще получи от 1 000 до 1 300.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?