Следвайте ни

Ученици от Дърводелския техникум правят суперматраци

Единият - в гимназията по дървообработване

viber icon

Образователен парк на стойност 103 000 лв. е в процес на изграждане в професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Хр.Ботев". Това е вторият учебен парк в Пловдив, реализиран по европрограма, заедно с иновативния парк на Електротехникума, за който "Марица" писа. Около стотина проекта от цялата страна кандидатстваха за еврофинансиране, като само 32 от тях бяха одобрени, обясни директорът на гимназията инж. Константин Костадинов.  

С новата придобивка в ПГВАД "Хр.Ботев", ще се учат как се правят двулицеви матраци от ново поколение. За целта вече е закупена шевна машина Adler със система-помпа за впръскане на лепило. Произвежданите матраци са от типа сандвич, в средата с двойно конусни пружини, а от всички страни затворени с дунапрен и облечени с подходяща дамаска. Целият този процес по производството им се случва в основния корпус на гимназията, където са обособени две работилници от около 60 квадрата. Едната е за впръскване на лепилото, другата - за новата шевна машина, където се изработват матраците.

Партньори на професионалната гимназия в този проект са специалистите от фирмата за матраци "TEД-БЕД". "Те първо обучиха 10 от нашите преподаватели за работа с машината, те пък в момента работят с по 7 ученика и така реално ще ги подготвят да влязат в самото производство. По план трябва да произведем 70 матрака, до момента сме направили 20. Когато ги завършим, вероятно ще дарим по-голямата част в социални домове. Останалите ще отидат в базата ни в с. Манастир, където учениците обикновено провеждат летните си практики", обясни директорът.

Втората част от проекта включва изготвяне на учебни програми по "Контрол и управление на качеството", "Бизнес комуникации", "Механизация и автоматизация на производството", както и по "Организация и планиране на производството".

 "От 3 години в училището имаме нова професия - организатор в мебелното производство. Тези програми са насочени към нея, като очакванията ни са, че след обучението, нашите възпитаници ще са готови да се включат в реалното производство на матраци", каза още Костадинов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Стефан Длекчев

Стефан Длекчев

27.03.2014 | 21:34

Ей , тоя Костадинов най на края седна на директорския стол, още от едно време когато ние бяхме още в даскалото се ослушваше да стане директор, иначе инж. Велкова беше много готина директорка

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?