Следвайте ни

Ще ходим ли на море в Гърция? Туроператорите на изчакване

viber icon

Дали тази година ще се печем на плажовете на Керамоти или на остров Тасос, зависи от две неща - да падне условието за 14-дневна карантина след прибиране в родината, и България и Гърция да се договорят с междуправителствено споразумение да посрещат туристи по облекчен режим. Ако държавите най-малкото в ЕС не се разберат помежду си, то туроператорският бранш остава в девета глуха. Липсата на входящ и изходящ туризъм буквално го гипсира.

В момента всички туроператори и агенции са на позиция „изчакване". Не можем да планираме нито един ход напред, без да знаем резултата от тези договорки, обобщи ситуацията Даниела Стоева, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции. Допускам и искрено се надявам, че наистина се работи ударно по този въпрос, но стиковката е сложна - между министерство на здравеопазването, на външните работи, на туризма и едва тогава на ниво държава с друга държава.

Най-проблемното е, че браншът няма никаква представа за сроковете, в които това може да се случи, а часовникът за летния сезон тиктака неумолимо. Даниела Стоева предполага, че първо ще се отпушат пътуванията на Балканите, а след това ще се мисли за по-широк периметър. Необходимо е да се очертаят най-генериращите пазари за българския туризъм, като Германия например, и там да се работи още по-упорито.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тъпон

19.05.2020 | 17:34

Аз смятам да го под мина и да отида до Тенерифе, ама пеша.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?