Следвайте ни

Туроператорите гърмят наесен

viber icon

Няколко фалита на туристически компании има в най-новата история на България и неформалната статистика сочи, че те гърмят все наесен или малко преди Коледа. Преди две години през декември се "предаде" „София тур и Холидей” , а година по-рано, отново в последния календарен месец - три фирми от една група - „Алфатур“ АД, „Алфамарина БГ“ ЕООД и „Алфамарина“ ЕООД съобщиха, че са подали в Софийски градски съд молби за откриване на несъстоятелност. Тази новина дойде много неочаквано, тъй като дружеството имаше 18-годишна бизнес история.  Към онзи момент туристи, бедстващи зад граница, нямаше, но имаше такива, които бяха предплатили бъдещите си пътувания. Техните претенции бяха поети от застрахователното дружество, където туроператорите имаха сключена задължителната по закон полица „Отговорност“.

 

Не така безпроблемно обаче мина крахът на друг водещ български туроператор - „Алма тур“. Той фалира през 2011 година, а основният му бизнес беше насочен към руския пазар. В резултат на фалита стотици @ins_sub: руски туристи се оказаха блокирани по Черноморието -  ситуация, заради която избухването на дипломатически скандал между двете държави беше на косъм, защото националният превозвач „България Еър“ отказа да ги извози, без да имат платени билети. Важно е да се отбележи, че „Алма тур“ имаше банкови заеми и притежаваше хотели по морето и един в Банско, но дали това е катурнало бизнеса, така и не стана ясно.   През 2012 година пък „Он травел“ влезе в новините с туристи, зарязани в Испания и турския курорт Мармарис. Хората се озовали в патова ситуация на края на почивката си, когато от рецепцията на хотелите ги уведомили, че парите, които са платили за престоя си, не са били преведени  от туроператора и те ще трябва да заплатят нощувките си от джоба си. Потърпевшите правили безуспешни опити да се свържат с туристическата фирма, но никой не им отговарял.

 

Така се наложи Министерство на икономиката да ги спасява, а лицензът на фирмата да бъде отнет. По-късно стана ясно, че туроператорът е закъсал много и в крайна сметка обяви фалит. Отново застрахователната компания влезе в ролята си. Застраховката "Отговорност на туроператора" е задължителна по закон, но въпреки това клиентите на друг туроператор пиха по една студена вода. През 2013 година фалира "Валери 90", като българската група в Лондон разбра за това по най-неприятния начин - @ins_sub: оказа се, че нощувките им не са платени. Те платиха на английските хотелиери от джоба си, но не всички клиенти на фирмата успяха да си приберат парите, тъй като застраховката бе с лимит от едва 75 хиляди лева и не стигна, за да се удовлетворят всички претенции. Безспорно обаче най-голямата афера, при това с пловдивски адрес, бе схемата на Венко измамата.

 

Венелин Качаков и компания завлякоха 226 души с обещание за почивка на Малдивите, която никога не се осъществи. Крупната далавера бе замислена в началото на 2011 година, когато находчивият бизнесмен купува фирма "Еврохолидейз" с лиценз за туристически агент, но без дейност, и пуска в най-популярния сайт за колективно пазаруване примамлива оферта с 50% намаление за воаяж до екзотичния остров. Така 7 нощувки със закуски, обяд и вечери излизаха под 1000 лева.

 

Мераклиите са много и ваучерите се разграбват за рекордно кратък срок. Така по сметките на Венко Измамата постъпват над четвърт милион лева. В крайна сметка той и аверите му бяха арестувани и съдени.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай