Следвайте ни

Туризмът в Пловдив ще се възстанови едва догодина

viber icon

Съветът по туризъм в Пловдив очаква възстановяване на туристическия бранш до нивата от преди кризата едва в средата на следващата година. Приз първите три месеца на зимата спадът в потока туристи в сравнение с 2019-а е бил минимален. 

През април месец вече Съветът по туризъм отчита срив от 62%, а през май той достига 97-98%. Това е наполовина спад и означава пропуснати ползи и много разходи за всяка фирма – независимо дали е хотел или ресторант. 

Всички фирми са освободили частично или нацяло персонал и отчитат големи загуби. 

Съветът по Туризъм има 8 930 лева загуби от подготовката на Уикенд в Пловдив, който трябваше да се проведе на 13 март. Всичко бе подготвено е ден преди събитието трябваше да бъде отменено. 

"Ударът по туризма е много жесток. Това показва и анкетата, която е направихме между 27 април и 2 май. Тя показва, че едва 25% от фирмите едва са на повърхността. Повечето напълно прекратили дейността си, а от другите повече от половината са със загуба”, каза председателяг на Съвета по туризъм г-н Любозар Фратев. 

54% то фирмите, участвали в анкетата са с над 10-годишна дейност. 

Прогнозите на анкетата са, че не по-рано от средата на следващата година ще започне някакво възстановяване. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?