Следвайте ни

Туризмът: Не може 9% ДДС за покупки с карта, а 20% за всички останали

viber icon

Националният борд по туризъм (НБТ) не приема идеята на министъра на туризма доц. Стела Балтова ДДС-то в туризма да остане 9% до края на 2022 г. само при картови и банкови разплащания. “Обръщаме внимание, че не е възможно всички клиенти да бъдат заставени да плащат само по банков път или с карта, за да ползват по-евтини услуги. При плащания в брой ще трябва да им се начислява 20% ДДС, което е дискриминация“, заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ. Според нея има клиенти, които твърдо отказват да плащат с кредитни или дебитни карти. 

Например при планинските курорти почти 50% от ползвателите на услуги предпочитат заплащането в брой на каса. Операторите в Пампорово, Банско, Боровец и Витоша положиха огромни усилия в пандемията да въведат дигитално заплащане за лифт карта, но българските туристи предпочитат да плащат в брой. Дори са създадени условия не само за безкасово заплащане, а и за безконтактно получаване на лифт картата. По една или друга причина, хората нямат все още добре изградени навици за предимно картови разплащания. 

За да се ограничи злоупотребата при плащане в брой, е направена връзката между всяко ПОС устройство и сървъра на НАП, което дава реална информация за всяко едно разплащане, дори и в брой на минутата. Също така не съществува възможността системата да залага различна ставка на ДДС при плащане с карта и в брой, още повече, че и в двата случая се издава касов бон и се осъществява моментална връзка с НАП. Същото се отнася и за услугите в ресторантите, заведенията и хотелите. 

Националният борд по туризъм намира условието плащанията да бъдат картови или банкови за неоправдано и нецелесъобразно и в тази връзка призовава министъра на туризма Стела Балтова да заеме позиция против залагането му като основание за оставането на 9% ДДС в туризма. Становището вече е входирано в Министерство на туризма. Организацията ще отстоява позицията си и пред министъра на финансите Асен Василев и Народното събрание.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Гост

Гост

02.09.2021 | 16:33

Споко. Всеки има поне една карта. Ще се осветлят приходите и ще трябва да плащате данъци и от реването няма да има ефект.

Отговори
4 0
Батко

Батко

02.09.2021 | 14:41

Най-накрая нещо смислено и тия Андрешковци пак ореваха орталъка.

Отговори
9 1
Минувач

Минувач

02.09.2021 | 14:30

Много добро предложение. Не е дискриминация. При плащане с карта - 11 % отстъпка. Реват защото не могат да крият приходи. В същото време тези, които имат кеш пари от скрити приходи и не ползват карти по-трудно ще ги харчат.

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?