Следвайте ни

Туристическият бранш стяга протест

viber icon

Туристическият бранш представи пакет от мерки за оцеляване и отправи поредна покана за диалог с правителството. Ако и този път получим мълчалив отказ, след 17 май излизаме на протест във всички областни градове, предупредиха от Обединение “Бъдеще за туризма”. В него членуват туроператори, хотелиери, превозвачи, екскурзоводи и собственици на места за настаняване от цялата страна. 

Въвеждане на диференцирана ставка от 5% ДДС за 24 месеца, безвъзмездна финансова помощ в размер на МРЗ от 610 лв. месечно за самоосигуряващите се лица за период от поне 3 месеца, считано от 13.03.2020 г., безвъзмездна финансова помощ за микропредприятия, чийто годишен оборот за 2019 г. надвишава 100 000 лв., в размер на 10% от оборота, са част от исканията на Обединение “Бъдеще за туризма”, отправени в отворено писмо до кабинета и парламента. 

В писмото, подписано от 704 фирми, заети в туризма, се посочва още, че „България разполага с 1,358 млрд. евро допълнителни средства от ЕК за подпомагане на засегнатите от епидемията предприятия, за насърчаване на заетостта и социално подпомагане на гражданите, останали без доход вследствие на кризата.

По този повод комисарите по Кохезионна политика и заетост, и по социални права, съответно Елиза Ферейра и Николас Шмит, са изпратили писмо до министрите Томислав Дончев и Деница Сачева с указания за мерките, които българското правителство следва да подкрепи с тях. Досега такива мерки не са предприети и липсва отчет за получените и изразходвани средства пред българското общество“.

В средата на миналия месец от „Бъдеще за туризма“ поискаха оставката на ресорния министър Николина Ангелкова.  Мотивът е липса на диалог, гъвкавост, съдействие и професионализъм в управлението на икономическия отрасъл "Туризъм".

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

аз,ти,той...

аз,ти,той...

07.05.2020 | 17:03

Между впрочем, нямаме право при тази пандемия нито на отпуски, нито на протести. Тия от туризма не са за жалене ...Да вадят от милионите, който натрупаха и да си живеят живота.

Отговори
4 0
аз,ти,той...

аз,ти,той...

07.05.2020 | 16:55

Тия па не се наядоха, що не дойдат в нашата видинска болница да видят как се работи в условиятА на КОВИ19 за нищо пари, а вече има 40 заразени с вируса медицински персонал.'' Хвърлиха ни в огъня'' , а за възнаграждения нищо не се говори.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?