Следвайте ни

Турция забрани използването на криптовалути за плащания, били опасни

viber icon

Турската централна банка забрани използването на криптовалути и криптоактиви за закупуване на стоки и услуги, като се позова на възможни непоправими щети и значителни рискове при транзакции. Забраната влиза в сила на 30 април. 

В решението, публикувано в Официален вестник в петък, централната банка заяви, че криптовалутите и други подобни цифрови активи, не могат да бъдат използвани, пряко или косвено, като инструмент за плащане. 

Д-р Юсуф Левент Шахин от университета в Анадолу заяви, че решението ще защити малкия инвеститор и ще осигури данъчно облагане.

„Цифровите портфейли, в които се съхраняват криптовалути, са отворени за атаки. С тази забрана броят на хората, пострадали от подобни атаки, ще намалее.“, каза Шахин.

Пазарът на криптовалути в Турция набира скорост през последните месеци, тъй като големи и малки инвеститори масово използват биткойн, опитвайки се да се защитят срещу обезценяването на турската лира и инфлацията, която достигна 16 процента миналия месец.

В изявление централната банка заяви, че криптоактивите "не са обект на регулиране и надзор от централен регулаторен орган в страната", което е риск за сигурността.

Криптовалутите могат да се използват за незаконни цели, които трудно могат да се контролират, допълват от централната банка.

Обемите на крипто търговия в Турция достигнаха рекордните 27 милиарда долара (218 милиарда лири) от началото на февруари до 24 март, в сравнение с малко над 7 милиарда лири за същия период година по-рано, според данни на Ройтерс.

Тази седмица Роял Мотърс, която разпространява автомобилите Rolls-Royce и Lotus в Турция, стана първата в страната, която заяви, че ще приема плащания в криптовалути. В световен мащаб гиганти като Apple, Amazon и Expedia също приемат такива плащания.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Dodoo

Dodoo

17.04.2021 | 12:11

Kvo me interesuva Tyrskiq kenef maina? Nqma tyka problemi ta kenefa shte gledam. Rumenige shtom kazva tam e kenef znachi e taka.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?