Следвайте ни

Турция ще бори безработицата по безпрецедентен начин

В Анкара готвят закон, забраняващ на фирмите да съкращават работници

viber icon

Управляващата партия в Турция се готви да прокара закон, според който фирмите в страната няма да имат право да съкращават своите служители за период от три месеца. Това съобщава Bloomberg.

Мярката е част от спасителния план за турската икономика по време на пандемията, като включва и допълнително правомощие на президента, който едностранно може да удължи този срок с до още шест месеца.

Новите законови промени предвиждат още въвеждане на дневни помощи за хора, които не получават подкрепа при безработица. Тя ще е в размер на 40 лири (10,76 лв.).

Безработицата в Турция към момента за периода януари - март 2020 г. е 15,8% и то без в това число да влиза селскостопанския сектор, по данни на Morgan Stanley.

Председателят на конференцията на труда в страната (DISK) Арзу Черкезоглу разкритикува мярката, като написа в социалните мрежи, че “това е странна политика за неплатен отпуск“.

Турция отчита все повече случаи на коронавирус, като към 8 април те са над 38 000, а смъртните случаи надминаха 800. Ръстът за денонощие е с 12,1%, което се равнява на 4 117 новозаразени.

Morgan Stanley прогнозира, че свиването на турската икономика през 2020 г. ще достигне 3,6 на 100, но очакванията за следващата година са за ръст от 5%.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?