Следвайте ни

Всеки четвърти пловдивчанин с ТЕЛК работи

viber icon

Всеки четвърти пловдивчанин с ТЕЛК-ово решение се труди, като средната сума, на която го осигуряват, е 956 лв. Това става ясно от данните на НОИ, предоставени на „Марица“. Това са нашенците, които получават инвалидна пенсия, но са в трудоспособна възраст и са успели да си намерят работа.

По данни на осигурителния институт 8332 от всички 34 117 с пенсия за общо заболяване са открили подходящата за тях длъжност, което означава, че всеки четвърти е зает в реалния сектор. Позициите, на които са назначени инвалидите, са различни - озеленители, шивачи, кроячи, чистачи, служители в производствени предприятия на поточна линия. Заеманата длъжност зависи от заболяването и дали то пречи за изпълняване на служебните задължения. Запрян Илиев, който е с нарушено зрение от дете, защото си е извадил окото с тел, вече 7 години не е безработен. Той събира листа със специализирана машина и почиства външното пространство на предприятието, в което се труди. Преди това обаче Запрян Илиев дълги години не е можел да си намери работа заради увреждането си. Той споделя още, че често работодателите не искали да наемат хора с ТЕЛК заради защитата от уволнение, която им дава документът. До въвеждането на задължителните квоти за фирмите да наемат на хора с увреждания работодателите избягваха да ги назначават. Причината е, че заради защитата част от тях си позволявали да ходят на работа, когато си искат.

Инвалидите, които се трудят в Пловдивско, обикновено страдат от глухота, диабет, сърдечни проблеми, както и такива на опорно-двигателния апарат. Преди по-малко от месец един човек с увреден слух беше назначен в завод за фарове край Пловдив. Очаква се, скоро там да започне да се труди още един глух. 

Други работодатели пък избират да се възползват от облекченията, които предлага държавата за наемане на хора с увреждания. Така част от кандидатите биват наемани по проект „Обучение и заетост“. Това означава, че държавата поема за определен период от време част от трудовото възнаграждение на наетото лице и осигурителните му вноски. При назначаване служителите минават въвеждащо обучение. След приключване на проекта работодателите гарантират продължителна заетост, както и възможност за гъвкаво работно време.

Работещите пловдивчани с увреждания освен заплата получават и инвалидна пенсия, която обикновено е в размер между 200 лв. и  300 лв. Сумата, която получават, зависи от възрастта, стажа и процента инвалидност.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иван

22.02.2020 | 23:09

На тези длъжности, които са посочени в статията е пълен смях да се говори, че ги осигуряват на над 900лв. средно.

Отговори
0 0

Иван

22.02.2020 | 23:07

На тези длъжности, които са изброени в статията е пълен смях да се говори, че ги осигуряват на 900+ средно лв.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?