Следвайте ни

Трудовият пазар се съвзема: По 90 безработни на ден намират препитание

viber icon

Очакваната тежка икономическа криза все още не е настъпила у нас. Доказателство за това е трудовият пазар, който постепенно започва да се съвзема и дори бележи ръст в търсенето на работна ръка. Положението беше най-тежко между март и май, но през летните месеци се усеща осезаемо раздвижване.

Средно по 90 безработни на ден се връщат обратно на пазара на труда в област Пловдив. Само за месец вече се трудят нови 1923 души при регистрирани 21 106, сочат данните на Агенцията по заетостта, предоставени на „Марица“. При 21 работни дни, в които регистрираните в Бюрата по труда могат да посетят трудовите медиатори, да анализират каква работа биха започнали и да открият подходящата позиция, означава, че средно на ден по 90 пловдивчани са започнали да работят.

Всеки пети пловдивчанин, който се е върнал обратно на пазара на труда, е зает в преработващата промишленост. Вече обявените свободни места за обикновени работници са свършили, но има останали две позиции за технически директор със заплата от 4500 лв.

Веднага след заетите в преработващата промишленост сред най-желания персонал се нареждат рецепционисти, камериерки, сервитьори, бармани, търговци на коли и автомонтьори. Трудно си намират препитание работниците във ВиК, финансисти и застрахователи, брокери и служители в държавното управление.

От започналите работа с работническа специалност са 29,7%, специалисти - 29% и неквалифицирани работници - 41,3%.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?