Следвайте ни

Търсят чистачи с 1000 лв. заплата, юрисконсулт - с 600 лв.

Глад за учители, медицински сестри и строителни работници

viber icon

Не е новина фактът, че висшистите имат по-малки заплати от тези със средно, а даже и с основно образование, особено ако са на държавна служба. Проблемът е, че на фона на дефицита на кадри тази тенденция се задълбочава. Например за позициите „старши юрисконсулт“ и младши експерт в отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане", обявени за Областна дирекция „Държавен фонд земеделие“ Пловдив, минималният размер на основната заплата е съответно 600 лв. и 590 лв. Поделението на Националния осигурителен институт в Хасково търси счетоводител, който може да е  без стаж, но основната му заплата ще е минимум 700 лв. Същото месечно възнаграждение ще получава и директор Дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областна администрация Хасково. Иначе има изисквания да е магистър, без значение с каква специалност,  минимум 4 г. стаж, а владеенето на английски език - предимство.

В същото време чрез Бюрото по труда в Пловдив работодатели търсят чистачи и помощници в домакинства, хотели и учреждения, като обявеното месечно възнаграждение за тях е 1000 лв.

Между 1000 и 1300 лв. дават на работници по довършителни работи в строителството,

като този вид наемници са по-желани от майсторите. Естествено и за двата вида дейности основното образование е достатъчно.

Въпреки увеличението на учителските заплати, търсенето на преподаватели по различни предмети както и на начални учители е голямо, особено в навечерието на новата учебна година.  От Бюрото по труда в Пловдив не е обявено каква заплата се предлага на учителите в региона, но за Враца  се вижда, че заплатите на учители в професионалното образование и обучение и преподаватели в ЦПО, тръгват от 1068 лв.

Има глад и за медицински сестри, акушери и готвачи. Обявени са и 20 бройки за машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство. Нито за тях, нито за медицинския персонал не са посочени заплати. Иначе от многопрофилната болница за активно лечение "Св. Пантелеймон - Пловдив" ЕООД ориентират през jobs.bg кандидатите за работа, че търсят медицински сестри. Те ще получават брутна месечна заплата от  850 до 1300 лв. в зависимост от заработката на отделението.

 

Средната заплата нагоре

През последните тримесечия България отчита едни от най-високите темпове на нарастване на  средната заплата в Европейския съюз - с около 10% на годишна база. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. По данни на Националния статистически институт средното месечно възнаграждение в България за първото тримесечие на 2019 г. възлиза на около 610 евро, или 1220 лв. За второто тримесечие на годината има нарастваща заетост и намаляваща безработица, достигаща нива от 4,2%. Иначе най-високата средна месечна заплата на Балканите е в Словения - 1113 евро - 2226 лв.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?