Следвайте ни

Тровят ни с домашни туршии /ЦЕЛИЯТ ТЕКСТ/

Баби пълнят стоката в стари туби от препарати за растителна защита

viber icon

Домашните туршии и суровото прясно мляко по пазарите може да са отровни. Често баби по селата пълнят храната в не добре измити туби от препарати за растителна защита и продават нелегално по пазарите. Това крие изключително голям риск за живота и здравето на потребителите, тъй като в тях може да има остатъци от химикали. За това алармира Добринка Павлова, началник отдел “Контрол на продукти за растителна защита и торове” в централното управление на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя бе един от лекторите в националната информационна кампания на БАБХ на тема: “Интегрирано управление на вредителите при земеделските култури - прилагане на общите и специфични принципи за интегрирано управление на вредителите и осигуряване на необходимите условия и мерки за прилагането им”, която се проведе в Пловдив. Изнесената скандална информация предизвика спешна проверка по всички пазари в града и областта.
Проблемът с управлението на празните опаковки от препарати за растителна защита е голям. Те остават в крайния потребител и той се чуди какво да ги прави. Някои прилагат порочната практика да ги изгарят, което води до замърсяване на околната среда, предупреди г-жа Павлова. Специалистът обясни, че в новия Закон за защита на растенията, който трябва да се приеме най-късно до края на 2013 г., е заложена система за събиране на празните опаковки. Ангажимент за това ще имат вносителите и търговците на препарати. Те ще събират обратно празните опаковки чрез дистрибуторската си мрежа или трябва да сключат договор с фирма за управление на опасни отпадъци. Забранява се изоставянето, загробването, нерегламентираното изхвърляне, изгаряне и депониране или друга форма на неконтролирано управление на празни опаковки от препарати за растителна защита.


При нарушение санкциите варират в широки граници. Глобата за физически лица е от 400 до 1400 лв. Когато нарушенията са извършени от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 800 до 2600 лв. Най-високата санкция в закона е 15 000 лв. Тя ще се налага за груби нарушения, свързани със замърсяване на околната среда и представляващи риск за здравето на човека.


В новия закон е заложена забрана за въздушно пръскане със самолет. Това ще се позволява само в извънредни случаи, когато липсват други възможности за опазване на растенията, при масово намножаване на вредители и спешно ограничаване на разпространението им.


Картбланш за това ще се дава писмено от съответната областна дирекция по безопасност на храните, а не както сега чрез уведомителен режим чрез кметовете по места, уточни Добринка Павлова.


Тя добави още, че от 1 януари 2014 г. в България става задължително прилагането на общите принципи на интегрирано управление на вредители, докато специфичните ще са на доброволен принцип. Идеята е да се намали зависимостта от употребата на пестициди. Мярката се налага съгласно чл. 14 от Директива 2009/128/ЕС и чл. 55 от Регламент ЕО №1107/2009. Към общите принципи спадат сеитбообращение на културите, подходящи агротехнически мероприятия, използване на подходящи сортове, балансирано торене, опазване и поддържане на полезните организми и др.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Аз "гражданкЪтЪ"

Аз "гражданкЪтЪ"

05.11.2013 | 14:18

Уф, що химии съм изяла от зимнината на баба... Лека и пръст! А сега тооолкова да ми липсва тази химия, де да можеше и правнучето и да я опита.....

Отговори
0 0
Крум

Крум

05.11.2013 | 13:34

Селски, мълчат, щото не е поръчана/платена друг вид музика, освен изгодната на Метро, Билла и прочее продавачи на Е-та!

Отговори
0 0
селския

селския

05.11.2013 | 13:09

Ей и някой от вас журналистите са толкова гадно и жалко племе .Защо мълчите като насрани за всички големи фирми които предлагат на пазара своите продукти пълни с какви ли не химии доказано вредни за човешкия организъм а? Безспорен факт е че тези хорица излезли там да припечелят някой лев предлагат стократно по качественна стока и по евтина от тези за които и не смеете да си помислите да напишете нещо лошо.Жалко е че хора които трябва да защитават нашите интереси защитават тези които ни тровят ежедневно.Както е казано който плаща той поръчва музиката .

Отговори
0 0
Ванко 2

Ванко 2

05.11.2013 | 11:46

Химията и фалшификатите по мага зините не ни тровят, а тия женици, които продават истински продукти, да. Болката ви е, че не можете да ги оскубете, няма какво да им вземете на тия сиромаси.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?