Следвайте ни

Трите знакови сделки в Пловдив за 2020 г.

Нови собственици имат "Флавиа", "Обединена млечна компания" и къмпингът на 4-ти км

viber icon

Три знакови сделки се реализираха тази година с емблематични пловдивски компании. Нови собственици вече имат бившият обувен завод „Флавиа“, Обединена млечна компания (ОМК) и култовият къмпинг на „Балкантурист“ по време на соца - „Комплекс 4-ти километър“ на Пазарджишко шосе, познат като „Горски кът“. 

За разлика от други бизнеси под тепетата, които претърпяха принудителна промяна заради кризата с  COVID-19, препродажбата на трите приватизирани фирми е готвена отдавна и не е свързана с пандемията. Икономическите и финансовите последици от нея обаче могат временно да спънат двама от тримата нови обитатели да развиват дейност според бизнес плановете си. Докато за ОМК няма съмнение, че ще продължи да работи на пълни обороти, тъй като хранителният бранш е сред малкото пожалени от COVID кризата, то „Флавиа“ и „Горски кът“ в момента са в безтегловност. Още повече че последните две със сигурност няма да развиват старата си дейност, а инвеститорите са в режим на изчакване, докато кризата отшуми.      

ОМК, което е най-голямото млекопреработвателно предприятие у нас, за втори път в историята си отива в ръцете на чужденци. След сделка за 600 милиона евро 92,1% излизат от активите на гръцката Vivartia Holdings и влизат в портфейла на глобалната инвестиционна компания CVC Capital със седалище в Люксембург.  Към 2019 година ОМК отчита приходи от 88,4 милиона лева. Считано от края на миналата година, за компанията у нас работят малко над 500 души. Млечните продукти, които се произвеждат там, са под брандовете "Верея", "Русалка", "Фибела" и "Ханско".

Обединена млечна компания е създадена в края на 90-те след приватизацията на обекти от държавното дружество „Млекоснабдяване“, което функционира от края на 50-те години на ХХ век. През 2001 г. ОМК обединява четири от своите дъщерни дружества - бившите държавни мандри в Пловдив, Бургас, Стара Загора и Шумен. Компанията по-късно затваря другите три мандри, закупени от "Доверие" срещу ваучери по време на масовата приватизация през 1996-97 г. През март 2003 г. гръцкият фонд за рисков капитал Global Finance придобива 48,5% от капитала на ОМК чрез увеличение на капитала от 5,1 млн. евро.  Година по-късно ОМК  придобива местния производител на мляко и млечни продукти "Виталакт Милк", който преди това оперира под името "Сердика", от гръцкия производител на сладолед Delta Ice Cream S.A.  През 2005 г. ОМК закрива дейността по производство на мляко във "Виталакт". След още 2 г. гръцката компания Vivartia придобива пълен контрол върху ОМК за 18,7 милиона евро.

 

Жилищен парк "Марица-север" на мястото на къмпинг "Горски кът"

От февруари 2020 г. къмпингът на 4-ти километър е собственост на братята Александър и Иван Асенови, по-известни с компанията си „Хъс“ ООД. Имотът от над 70 декара, в който влизат и 19 бунгала, е продаден за сумата  от 3 883 222, 23 лв. Купувач е „Магнолия Форест“ ООД. Освен Асенови съдружник и управител в дружеството е Симеон Пищалов. На мястото на къмпинга те смятат да вдигнат „Жилищен парк Марица-север“-Пловдив.

Приватизатор на къмпинг "Горски кът" е хотелиерът Радослав Бозуков. Въпреки че отдавна е в негови ръце, апетитният терен  е придобит по давностно владение през 2014 г. от „Тракия Турс“ АД, със съдружници Радослав Бозуков, Милен Бозуков и Иванка Бозукова.

През годините имотът не се стопанисваше както трябва, много от бунгалата са изоставен и като цяло прилича на джунгла.  Продажбата, готвена от миналата година обаче, се извършва чрез няколко фирмени гимнастики. Учредява се „Марица парк“, в което ортак на Радослав Бозуков става Александър Асенов.

Финалът на сделката идва след събрание на съдружниците на „Тракия Турс“ АД, на което гласуват продажбата на дяловете си в  „Марица парк“ на „Магнолия Форест“ за обща цена в размер на 1 985 460 евро (3 871 647 лв.). 

 

Бившата обувна фабрика "Флавиа" - артцентър или комплекс за новодомци

Най-странната от трите сделки е продажбата на бившата обувна фабрика „Флавиа“. И то най-вече заради факта, че собственикът е само на 25 години. Това е софиянецът Боян Венев, който закупи фалиралия соцгигант от Първа инвестиционна банка, а сумата се пази в тайна. Банката бе основен кредитор и собственик на дружеството, което на два пъти преди продажбата бе обявено в несъстоятелност. Боян Венев е едноличен собственик на „Флавия бизнес парк“ ЕООД.  То е в активите на „Джи би ай“ ЕООД, което пък е част от „Си груп“ АД. Дружеството се управлява от Венцислав Венев, баща на Боян.  Венев-старши има участие в десетки други фирми, между които "Сивен" - производител на спортно и корпоративно облекло, ски екипировка и др. По всяка вероятност той ще спонсорира идеите на сина си. А намеренията на Венев-младши са в две насоки - сградите върху 25-те декара, на които се простираше старата фабрика, да се реновират и превърнат в офиси, артцентрове и места за споделени пространства, които да отдава под наем. Другият вариант е да вдигне жилищен комплекс. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?