Следвайте ни

Три застраховки, които са съвсем в крак с времето

viber icon

Новата бизнес реалност роди нови застрахователни продукти, които допреди няколко години биха изглеждали абсолютно екзотични, докато сега са съвсем в крак с времето. Компаниите, които продават сигурност, печелят най-много от задължителните полици ​- Гражданска отговорност, имуществени и живот, които са обвързани с банков кредит и далеч по-малко от доброволните, защото българинът не обича да влага пари с хипотезата „ако някога нещо се случи”. Обикновено за застраховка се сещаме в момента, в който нещото се случи. Ето три полици, които са сравнително нови и много актуални. 

Киберзастраховки

Те станаха много модерни след пробива в системите на НАП през лятото на 2019 г. Тогава се видя, че щом една мегаструктура не може да опази данните на клиентите си, това важи в още по-голяма степен и за по-малките фирми. Да не говорим, че могат да се крадат и фирмени тайни. Полицата най-общо осигурява защита от хакерска атака и кражба на данни. В „Лев инс” предлагат инсталирането на специализиран софтуер за проактивна защита, разработен от екипа на израелския експерт по киберсигурност Орен Елимелех. Така бизнесът ще бъде защитен денонощно от два оперативни центъра - един в България и един в Израел. Софтуерът събира, обработва, анализира и алармира за всички събития, касаещи сигурността на информационните системи. Цената на киберзастраховката е по договаряне и зависи от много фактори.

Срещу COVID-19

Още през април 2020 ДЗИ бе първата, която направи безплатни застраховки „Живот“ с покритие COVID-19 на медицински лица в София, работещи на първа линия. Общият брой на застрахованите медици бе 1116 ​души, а към края на октомври изплатените обезщетения са 34 в размер на 43 500 лв., сочи отчетът на компанията. "Дженерали" пък пусна групова застраховка срещу коронавирус, която се сключва от работодателя за персонала му и му струва по 5.50 лева за всеки застрахован. В случай че заразата порази служител, му се полагат дневни пари за всеки ден болничен престой, следболнично възстановяване, лечение в интензивен сектор, онлайн консултация с психолог. А в най-лошия случай - при смърт на застрахования наследниците му получават 3000 лева.

Всъщност COVID-19 много бързо влезе в покритията на много полици, включително и при такива, които се ползват при пътуване.

В полза на възложител на обществена поръчка 

Застраховка „Гаранция в полза на възложител на обществена поръчка” обезпечава отговорността на изпълнителя на договора за обществена поръчка. Полицата е подходяща за всички възложители и изпълнители на обществени поръчки. Сред покритите клаузи са и „гаранция за добро изпълнение” и „гаранция за следдоговорно изпълнение”. 

Застрахователната сума по застраховката се определя като процент от стойността на договора или от прогнозната стойност  без ДДС. Тя обаче не  може да надвишава 5% от стойността  на обществената поръчка или 2% от стойността на договора при възлагане на поръчка на специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, посочват в офертата си от „Евроинс”.

Застрахователната премия, или цената, се определя  като процент от размера на застрахователната сума. Срокът на застрахователния договор се определя съгласно с условията на тръжната документация.  

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай