Следвайте ни

Три сектора помпат инфлацията у нас

viber icon

Три сектора ще помпат инфлацията през следващите три месеца. Това са строителството, търговията на дребно и услугите, става ясно от анкета на Националния статистически институт сред мениджъри от различни браншове. 

Цените на материали и суровини растат и неминуемо ще дадат отражение както в строителството, така и при дребните ремонти. От началото на годината строително желязо, кофражи, изолации, замазки са с нови, по-високи цени и ръстът не спира. Това доведе до 20% оскъпяване на себестойността на новите жилища, което досега частично се поемаше от инвеститорите. Анкетираните мениджъри посочват, че „имат намерение да увеличат продажните цени в следващите три месеца“, посочват от НСИ. 

Подобни очаквания има и в търговията на дребно и услугите, въпреки че някои от запитаните отбелязват, че ще се опитат да задържат цените до октомври. Една от причините за очаквания ръст е, че цената на тока е по-висока. Както големия, така и малкия бизнес вече е на свободния пазар на енергия, който през топлите месеци се характеризира с по-високи цени. В добавка – поскъпват и горивата и съответно се вдигат транспортните разходи, което също се отразява на крайните цени. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Андрей

Андрей

01.08.2021 | 20:19

Надувайте цените колкото си искате вече никой нищо не можа да купува и да иска народа се изнася на запад

Отговори
12 1
Бай Тошо

Бай Тошо

01.08.2021 | 15:18

Бягайте при Антон Тодоров- Мумията да ви ги "обяснява" по телевизия "Европа", как при комунизма предприятията били на фалит, защото сякаш при капитализма нонстоп фалити няма, само че при мен - планова икономика: печелившите предприятия, отрасли, общини поемат загубите на губещите и за всички пито-платено!

Отговори
17 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?