Следвайте ни

Бързите кредити остават без кредитна ваканция

viber icon

1. Търговските банки се спряха само на два варианта за облекчаване на клиенти в затруднение заради COVID-19, въпреки че първоначално се говореше за три -да паднат лихвите, главницата или и двете заедно. Важно е да се знае, че ако решите да предоговорите кредита си по различен начин от утвърдените два, то дължите такса. Тя е стандартна, вписана е в Тарифата на банката за всеки вид кредит - потребителски или ипотечен. 

2. Мораториумът важи само и единствено за дългове към банки. Небанковите финансови институции, тоест бързите кредити, не са включени в мярката. Разсрочване по тях не е изключено, но трябва изрично да преговаряте със съответната компания. За тях няма утвърдени варианти за облекчение на клиенти и могат и да ви откажат или пък да обложат промяната в параметрите по плащанията също с такса. 

3. Застраховка за кредитополучател (такава имат повечето от длъжниците с ипотеки и по-големи заеми) няма да ви помогне в случая. Преди години, някъде по времето на предната икономическа криза през 2008-2009 г., имаше оферти за такава полица, която покриваше риска безработица. В този случай застрахователят плащаше до три вноски по кредита. Сега обаче покритите рискове са съвсем стандартни и включват в повечето случаи смърт на кредитополучателя или намаление на работоспособността със 75% вследствие на злополука или заболяване. Което се доказва с решение от ТЕЛК. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?