2374
Следвайте ни

Търговските вериги в разцвет по време на пандемия

От началото на тази година в Пловдив се откриха два хипермаркета, предстои изграждане на още един

viber icon

Търговията с хранителни и нехранителни стоки, с домакинска и друга техника,не пострада съществено от ковид пандемията. За това говорят мащабните инвестиции, които правят представители на ритейл сектора в Пловдив.  

Търговска верига „Технополис“ ще изгражда втори магазин под тепетата. Той ще е разположен върху собствен имот, на площ от близо 11 декара на Коматевско шосе. Комплексът ще включва четири функционални зони - магазин за бяла и черна техника, зоомагазин с ветеринарна аптека, кафене, два магазина за промишлени стоки - единият за дрехи, а другият за туристическо оборудване. Предвиден е и паркинг за клиенти със 121 паркоместа. При изграждането на локалното пътно платно по Коматевско шосе пред парцела ще има допълнителни 19 паркоместа.

Обслужващата зона предвижда специален офис, в който ще обслужват клиентите на магазина, които са направили поръчка онлайн и директно искат да я получат на входа, без да влизат в обекта. Инвеститорът уверява, че предвиденият търговски комплекс ще се впише хармонично в разрастващия се жилищен район и ще предостави на населението му липсващи в близост търговски услуги. Инвестиционното предложение ще се реализира по изискванията на ЗУТ, чрез процедура за строително разрешение от район Южен. От Регионалната инспекция по околната среда и водите-Пловдив, миналата седмица са издали решение да не се извършва оценка на въздействие върху околната среда с мотив, че инвестиционното предложение няма да окаже негативно въздействие върху природни местообитания и видове.

"Лидл" откри в края на август осмия си магазин в Пловдив, който е 108-и в страната. Разположен е в Северната промишлена зона, на ул. „Рогошко шосе“ № 1А, на площ от 1400 кв. м. Разполага с широк паркинг със 140 паркоместа.

През май отвори врати и „Практис“. Той е част от верига строителни хипермаркети тип "направи си сам". Намира се на ул.“Пазарджишко шосе“. В него се предлагат продукти за обзавеждане на дома и градината, техника и инструменти, строителни материали, авто- и велоаксесоари и др.

В анализ на консултантската компания Colliers е посочено, че пандемията даде старт на голяма трансформация в ритейл сектора, която ще продължи и през следващите години. Търговските паркове ще поддържат ускорения си темп на развитие. В следващите 2 години в страната са планирани да излязат на пазара над 10 проекта както в големи градове като София, Пловдив, Русе и Бургас, така и в по-малки - Кърджали, Перник, Враца, Севлиево, Пирдоп, Горна Оряховица и Видин.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Така де

Така де

18.10.2021 | 13:46

за някои сватба,за други брадва. Ковид друг път.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?