Следвайте ни

Търговци без софтуер сменят касовите апарати до края на март

Регистрираните по Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), които не използват софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО), а отчитат продажбите си само на фискално устройство, имат 2 седмици, за да ги сменят или модифицират, напомнят от НАП. Тези, които не са регистрирани по ДДС и също не използват софтуер, трябва да сменят или модифицират фискалните си устройства до края на юни 2019 г.

Срокът за лицата, които използват софтуер за управление на продажбите, без значение дали са регистрирани или не по ДДС, се очаква да бъде удължен до края на септември 2019 г. Това е валидно само за тези, които след 1.04.2019 г. използват софтуер за продажбите.


Данъчните предупреждават, че търговци, които имат СУПТО, ще могат да продължат да ползват старите си касови апарати до 30.09.2019 г., като от началото на октомври няма да се допуска едновременната употреба в един търговски обект на касов апарат и софтуер за продажбите, ако те не са свързани.

До 29 март 2019 г. е срокът, в който собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, трябва да подадат информация в НАП за електронните си платформи. До момента са обявени 1600 електронни магазина.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?