Следвайте ни

Тревожни промени за изплащането на втората пенсия

viber icon

Актуализацията на втората пенсия не е уредена в цялост, а ще се решава според преценката на пенсионните дружества. Това е становището на Комисията за финансов надзор (КФН) по промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които се отнасят за изплащането на парите от втория пенсионен стълб. Той беше одобрен днес от комисията по социална политика в парламента, уточнява в. Труд.

Според КФН единственото условие сега е актуализацията да става с поне 50 на сто от разликата между постигнатата доходност и техническия лихвен процент. Останалите 50% от превишението на доходността над техническия лихвен процент служат за буфер във фонда за изплащане на пожизнени пенсии.

Отсъства обаче задължението пенсионното дружество да използва този буфер, вместо да намалява пенсията при доходност по-ниска от лихвата. Според КФН това е в ущърб на пенсионерите, които поемат основната част от инвестиционния риск, а получават само част от постигнатата доходност.

От КФН настояват и да се разшири кръгът на наследниците, ако пенсионерът почине, като бъде включен пълният списък по Закона за наследството. От регулатора препоръчват видовете пенсии, покритите рискове и начинът на определяне на размера на плащанията да се уреди в самия КСО, а не както е предвидено сега – в правилника на пенсионния фонд.

Това дава възможност пенсионните дружества да ги определят, като крие рискове, които застрашават интересите на потребителите. От КФН дори предлагат в КСО да бъдат записани и формулите, по които ще се изчисляват видовете пенсии.

От асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване подкрепят законопроекта, като настояват да се върне забраната за прехвърляне на средства между фондовете пет години преди пенсиониране.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

далавери

далавери

14.01.2021 | 15:32

Не можах да разбера и как изчисляват изплащането на пожизнените пенсии? Там са заложени 16,6 години средно след пенсиониране! Това означава, че средната продължителност на живота у нас е близо 82 години!?

Отговори
0 0
КРАДЛЬО

КРАДЛЬО

14.01.2021 | 13:30

То се знаеше, че вторите пенсии ще бъдат откраднати рано или късно. ОПГто не си играе на шикалки.

Отговори
5 0
Бляткин

Бляткин

14.01.2021 | 13:06

Пара на 32 август

Отговори
4 0
Краси

Краси

14.01.2021 | 12:01

Насила сме в тези фондове! Така, че и в последния момент да може прехвърляне!

Отговори
4 2
фондът

фондът

14.01.2021 | 13:04

там е работата, че не можеш в последния момент - поне 5 години предварително !

Отговори
2 0
Бляткин

Бляткин

14.01.2021 | 13:07

няма да внасяме

Отговори
0 0
далавери

далавери

14.01.2021 | 15:33

Някой пита ли те?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?