Следвайте ни

Тревога: Копаенето на биткойни гълта ток колкото за цяла държава

viber icon

Копаене на биткойни – процесът, в който компютър решава серия от алгоритми, за да открие криптовалутата, е изключително енергоемък процес.
 
Не само стойността на биткойн се повишава през последната година, а и консумацията на електроенергия.
 
Криптовалутата отбелязва лек спад през последните дни след като достигна рекордна стойност от $50 000 долара (над 75 хиляди лева) по-рано този месец. Огромното количество електроенергия, нужно за създаването на монетите обаче се равнява на годишния въглероден отпечатък на цяла държава. Това съобщават учени от университета Кеймбридж, които измерват енергийното потребление, използвано в  процеса на копаене на криптовалутата. 
 
Нарастващият интерес от страна на големи институции като "JP Morgan" и "Goldman Sachs" вероятно е причината за нарастването на стойността на биткойн, а одобрението от страна на създателя на Тесла – Илон Мъск, помогна на валутата да достигне рекордната цена. Инвеститорите смятат, че биткойнът ще стане по-широко възприето платежно средство в близкото бъдеще.

Криптовалутата обаче представлява заплаха за мисията за създаване на бъдеще с нулеви въглеродни емисии и поставя сериозни въпроси пред правителствата и корпорациите, които искат да ограничат въглеродния си отпечатък.

„Копаенето“ на биткойни се състои от решаване на сложни математически уравнения с цел „откриване“ на нови монети. 

 
Валутата е създадена през 2009 г. Тогава беше възможно и обикновен компютър да копае биткойни. Начинът по който криптовалутата е създадена е, че има определен брой монети, който могат да бъдат открити – 21 милиона. Колкото повече биткойни се добиват, толкова по-трудни стават алгоритмите, който трябва да бъдат решени, за да се добият нови биткойни. 
 
Сега, след като са „изкопани“ над 18,5 милиона монети, обикновен компютър не би могъл да се справи със задачите. Вместо това е нужно специално оборудване, което се нуждае от изключително голямо количество електроенергия. 

Количеството използвана електроенергия за добив на биткойни в исторически план е повече от това използвано от държави като Ирландия например. Използваното електричество е десетки теравата годишно само за една монета. 

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?