Следвайте ни

Трети сме в ЕС по усвоени средства от Плана Юнкер

10 големи компании ще се модернизират с 1 млрд. лв. Отделно 136 млн. лв. се насочват към близо 10 хил. малки и средни предприятия

viber icon

България има едно от най-високото усвояване на средства от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), по-известен като План Юнкер. Към момента се нареждаме на трето място в ЕС по брутен вътрешен продукт на усвоени средства за около 1 млрд. лева, които ще стигнат до 10 български компании. Това обяви пред медии в Брюксел евродепутатът Ева Майдел. Визитата, в рамките на която се проведоха срещи и с други наши евродепутати, както и семинар за предстоящите европейски избори, бе инициирана от Бюрото на Европейския парламент в България. Според очакванията от ЕФСИ ще се генерират допълнителни инвестиции в размер на 2,3 млрд. евро. Към март 2019 г. по линия на инфраструктурни и иновационни проекти седем са одобрените проекта за близо 320 млн. евро.  


Те са финансирани от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с подкрепата на ЕФСИ. За посочения период има и тринадесет одобрени споразумения с банки посредници, които ще подкрепят малки и средни предприятия (МСП) със 136 млн. евро. Очаква се това финансиране да генерира около 1,5 млрд. евро инвестиции в близо 9606 МСП и дружества със средна пазарна капитализация, които ще се възползват от подобрения достъп до финансиране. Ева Майдел коментира, че у нас е сформиран първият хъб за техническа помощ по Плана Юнкер. Това е звеното, в което българският бизнес може да получи информация не само как да усвои различно финансиране, но най-вече техническа помощ. Освен за бизнеса, то е в подкрепа и на публично-частните партньорства. За неговото реализиране участват също Европейската инвестиционна банка, Европейската комисия и български институции. Хъбът, който е единствен в Европа, оперира в България в рамките на Фонда на фондовете. Само за няколко месеца над 300 компании са се възползвали от звеното.

 

 „Biovet", „Kloshar Bags" и „Карад" са три от десетте български компании, чиито проекти са подкрепени по Плана Юнкер. Както „Марица" писа, ЕИБ предоставя заем от 100 млн. евро за увеличаване на производството и на научноизследователската и развойната дейност на „Biovet". Проектът включва създаване на две нови съоръжения: за ферментация в Пещера и изграждане на завод в Разград, където ще се произвеждат ваксини за животни. „Kloshar Bags" е стартиращо модно предприятие от София. С получения заем, който е гарантиран в рамките на Плана за инвестиции за Европа, компанията ще създаде свой онлайн магазин и ще увеличи персонала си. В момента фирмата изнася продукция за клиенти от цял свят. „Карад" е малко предприятие, което внася и продава селскостопански машини в България. Със спечеления проект  смята да подобри своята инфраструктура и да увеличи вноса на техника.

 


Приоритетни проекти в InvestEU


Европейският фонд за стратегически инвестиции насърчава както трансгранични и иновационни проекти, така и такива, свързани с климата, изкуствения интелект, кръговата икономика, социалното приобщаване, уменията и др. Това са изискванията, които бъдещият план за инвестиции InvestEU, гласуван преди седмица в Европейския парламент, ще приоритизира и през периода 2021-2027 г. InvestEU, който наследява Плана Юнкер по философия и идеи, обединява 14 програми с гаранции за 38 млрд. евро. Целта е да се мобилизират 650 млрд. евро инвестиции в Европа за 7-годишния период след 2020 г. 

 


По-ниски такси за парични преводи в чужбина


От 15 декември 2019 г. влиза в сила законодателна промяна, според която ще се намалят многократно таксите за парични преводи в евро у нас. Комисията по икономически и парични въпроси на Европарламента прие с голямо мнозинство Регламента за презграничните плащания, съобщи по време на срещата с медии Ева Майдел. Тя коментира, че дълги години в България се плащат най-високите такива такси в целия ЕС. В момента те са между 30 и 50 лв., дори за превод от 10 евро, а към края на годината ще станат между 3 и 5 лв. В същото време гражданите от еврозоната превеждат евро срещу минимални или нулеви такси. Българските банки, които оперират на нашия пазар, въпреки възможността да се възползват от различни начини, така че да се правят преводи по-лесно, не го правят, затова се наложи да направим регулация, с която да помогнем всички европейци да се третират по един и същи начин, независимо дали са в еврозоната, или извън нея. Така ще се облекчи финансово всеки, който изпраща или получава пари в евро, както бизнесът, така и родителите, които имат студенти в чужбина. На този етап годишните такси за преводи към тези студенти се равняват  на една месечна издръжка, уточни Майдел. Тя допълни, че благодарение на  Регламента за презграничните плащания потребителят ще бъде по-добре информиран. За разлика от сега ще има прозрачност при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Хората ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и ще имат право на избор, при различни възможности за превалутиране, предлагани от доставчиците на платежни услуги.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?