Следвайте ни

Трети рестарт: Кръчмите отварят без фанфари и партита, боят се от ново затваряне СНИМКИ

viber icon

Рестартът на ресторантите вече не е толкова еуфоричен. Броени дни преди 1 март персоналът е налице, за да търка и дезинфекцира маси и столове, да пооправи интериора и да зареди наново кухнята. Но фанфари и грандиозни open партита не се очакват. Все пак ресторантьорите имат дежавю и в рамките на една календарна година ​два пъти за по няколко месеца отваряха и затваряха обектите си. И най-големият им страх е това да не се случи за трети път, с оглед на растящите случаи на заразени с COVID-19.

И настроенията сред клиентите са полюсни - едни чакат с нетърпение да се повеселят извън къщи, а друга група реве по интернет форумите, че отварянето на заведенията няма да доведе до нищо добро, защото са развъдник на заразата. Ударите идват от най-неочаквани посоки - родителски и учителски сдружения от рода на "Родители за безопасно образование“, "Учители за безопасно образование“ и "Наука в кризата“ пишат до премиера и до министрите на образованието, на здравеопазването и на културата с призив кръчмите и нощните барове да останат под ключ, докато епидемиологичната обстановка не се успокои.  

В понеделник не предвиждам нищо по-специално, казва Христо Господинов, който малко преди последния локдаун се зае да менажира огромен ресторант в ЖР "Тракия".

Първия ден ще са ни сухите тренировки - дали екипът не е забравил как се обслужват клиенти,

смее се той. Раздвижване обаче очаква в края на седмицата. За уикенда вече има резервации, наел е и оркестър, който да весели присъстващите. Купонът обаче ще е с краен срок - 23 часа, както е разписан​о в заповедта на министъра на здравеопазването. „Каталея“ има 300 места, от които сега мога да ползвам 150 заради въведените ограничения, пресмята той. На първо време ще са достатъчни. Христо Господинов очаква, че завръщането на хората в заведенията ще стане по-бавно, затова е предвидил да продължи да работи с обедно меню. Проблем обаче ще има с кадрите - след толкова много забрани за работа хората се обезкуражиха и си намериха друго поприще. Сервитьори и бармани започнаха работа в производството или в съвсем друга сфера. Особено с готвачите е много вероятно да има криза. След няколко месеца започва и сезонът по морето и

още отсега тамошните работодатели започнаха да се оглеждат за нови служители.

Това се случва всяка година, но тази ще е по-особено, особено ако дават по-големи заплати, считат от бранша.

Нищо няма да е както преди, без ентусиазъм отбелязва и Емил Николов. Той държи ресторант „Терасата“ и неотдавна влезе в новините с кутсузлийски казус ​- фирмата му бе одобрена за държавна COVID помощ, парите му бяха отпуснати по банковата сметка, а на следващия ден НАП си ги взе обратно, защото имал задължения към държавата. Ще отворим, какво друго ни остава, радостното е, че заведението има редовни клиенти, лаконично коментира той.

Ресторант „Хепи Джо“, също в ЖР "Тракия" ще отвори на 1 март, но готви специално меню и музикална програма за 8 март. Денят на дамите вероятно ще е най-оборотният ни ден, поне в началото, единодушни са ресторантьорите.

Във времето на над 3-месечната пауза пък верига „Южен полъх“ прибави още едно заведение към бранда си и направи козметичен ремонт - ресторант „Водка и сельодка“ (бившият Руски клуб) стана Италиански ресторант. Акцентът ще е пица на пещ.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ковидчо:

Ковидчо:

27.02.2021 | 13:53

Споко... само да минат изборите и пак ще щракнат кепенците.

Отговори
2 2
Гражданин

Гражданин

27.02.2021 | 11:09

Ще чакаме поредното затваряне максимум до 10 дни.В никоя цивилизована държава кръчмите не работят,камо ли нощните заведения. Бързаме, като пърле пред майка си.Само чакайте да минат банкетите покрай 8 март.Е тогава ще е веселата част!

Отговори
5 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?