2374

Треска за ПИК-код! НАП-Пловдив вади по 60 на ден

Близо 4000 персонални идентификационни кода /ПИК/ бяха издадени за последното тримесечие от НАП Пловдив на данъкоплатци, желаещи да ползват Е-портала на приходната агенция. Това прави по 60 за всеки работен ден.  

Притежателите на ПИК и електронен подпис могат да се възползват от над 160 онлайн услуги, като най-популярни и търсени от тях остават подаване на данъчни и осигурителни декларации, на справки и документи, на искания за издаване на удостоверения, плащане на задължения, проверка на здравен статус и др. Потребителите могат да проверят дистанционно трудовия си договор, както и дали работодателят им ги осигурява на реалната заплата, напомнят данъчните.

Персоналният идентификационен код е безплатен, безсрочен и се издава във всеки офис на НАП. Потребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код от НАП, могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: [email protected], по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване. Кодът се получава в офис на приходната агенция само лично или от упълномощено лице в запечатан плик.

Общо 27 000 данъкоплатци са посетили салоните за обслужване на клиенти на НАП в гр. Пловдив за месеците юни, юли и август 2022 г. От тях 9 500 са потърсили съдействие за изясняване на здравноосигурителния си статус и са поискали удостоверения за непрекъснати здравноосигурителни права. Основно това са клиенти, живеещите в чужбина, които през време на лятната си отпуска заплащат своите здравни осигуровки, или предоставят документи, касаещи техните здравноосигурителни права.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пловдив

Пловдив

12.09.2022 | 11:19

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
1 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?