2374

Треска за изчистване на стари дългове у нас

Длъжници бързат да погасят старите си борчове и да изчистят кредитното си досие. Причината е, че иначе не могат да си позволят да изтеглят нов кредит при рекордно ниските лихви в момента. Това е нова тенденция, ясно очертаваща се през обичайно трудните първи месеци на годината. Изводът идва в анализ на компанията за управление на вземанията „Фронтекс интернешънъл”. Според изпълнителния директор Лилия Димитрова такива клиенти избират различни методи, за да съберат необходимата сума - заем от роднини и приятели, консолидиране на стари задължения, продажба на имот. „Така пред тях се отваря възможност да се възползват от евтините кредити днес - тенденция, която проличава и в отчетените от БНБ ръстове за 2021 година”, коментира тя. От Централната банка към края на януари регистрират обем на жилищнитe кpeдити от 14,2 млpд. лв. - ръст от 17,9 на сто на годишна база. Πoтpeбитeлcкитe кpeдити пък се равняват на 13,2 млpд. лв., или покачване с 11,2 на сто cпpямo янyapи 2021 г.

Любопитно е още, че пазарът на просрочени задължения в България се завръща на нивата отпреди ковид кризата. Потребителите съумяват да изплащат по-голям среден размер, а делът на тези, които не покриват вноските си, намалява, отчитат още от компанията.

"След изтичането на мораториума върху потребителските кредити станахме свидетели на разумно потребителско поведение и стремеж на клиентите да се справят успешно със задълженията си. През 2021 г. плащанията нарастват и като абсолютен, и като среден размер, а хората все по-рядко прибягват до отстъпки, за да погасят изцяло своите кредити. В резултат от приключването на мораториума клиентите си дадоха сметка, че имат задължения, които рано или късно трябва да бъдат погасени. Може да се каже, че на този пазар пандемичната криза за физическите лица е приключила", коментира още Лилия Димитрова.

Отчита се спад както при хората, които са в реално затруднение, така и при длъжниците, които, по една или друга причина, не желаят да възстановяват задълженията си. През 2020 г. над 30 на сто от потребителите бяха в реална невъзможност да плащат, докато към края на 2021 г. техният дял пада на 14 на сто", казва статистиката на компанията. Заявилите нежелание да покриват месечните си вноски също бележат леко понижение - от 18 на сто през ноември 2020 г. на 17 на сто към края на 2021 година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Оптимист

Оптимист

07.03.2022 | 14:27

Ако това е истина, причината е че инфлацията излиза от контрол и най потърпевши са тия с кредитите. Затова гледат да ги върнат по рано. Иде срив на борси, имоти, акции, а може би и на 3та световна. Е такива времена е важен кеша а не придобивките

Отговори
9 0
Слай

Слай

07.03.2022 | 10:03

Стига бе, хора, успокойте се вече. Спрете вече с тази елементарна пропаганда с цел закупуване на недвижим имот - апартамент. Ще се купуват жилищата ви, споко. Излишна се тези преки и косвени материали с цел агитация за закупуване. Правите си излишен труд. Българинът така или иначе не знае, а и не иска да научи други способи за охраняване на парите си. Та ще си продавате апартаментите, излишна са притесненията ви.

Отговори
26 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?