71

Транспортен бос влезе в черния списък на НАП заради токов удар

Заради токов удар фирма на президента на Българската федерация по мотоциклетизъм и заместник председател на Съюза на международните превозвачи - Ангел Траков, влезе в черния списък на НАП.  „Аит Интернешънъл Транспорт“ ЕООД, с предмет на дейност „международни превози“, на което той е едноличен собственик, е сред обектите, чиято ведомствена бензиностанция подлежи на запечатване, с мотив - нарушения на Закона за ДДС. 

От пресцентъра на приходната агенция коментираха за „Марица“, че нарушението е констатирано при извършена съвместна проверка със служители на Български институт по метрология /БИМ/ на 17.01.2023г. При инспекцията е установено, че на 5 януари същата година е  извършена доставка на дизелово гориво. Видно от изведен служебен бон за доставка на същата дата, нивомерната измервателна система на Електронна система с фискална памет в обекта е изпратила съобщение в информационните масиви на НАП за постъпило гориво дизел в резервоар № 2. Но за документална доставка на дизелово гориво за резервоар №2 на бона е излязло съобщение „Timeout“, т.е. доставката не е получена по документи.

За неприетата и недекларирана доставка на 05.01.2023г., лицето е следвало отново да въведе и декларира данните, с което са нарушени разпоредбите на чл. 59а ал. 1 от Наредба н-18/2006 на Министерство на финансите. Установеното нарушение е по реда на чл. 186 от ЗДДС, за което е и издадена Заповед за налагане на принудителна административна мярка „Запечатване на обект“. Заповедта се обжалва и към момента няма влязло в сила решение на административен съд, постъпило в НАП, уточниха от приходната агенция.

Техническа грешка след токов удар при нас е станала причина в НАП да не се отчете необходимата информация. Реално по системата сме подали два вида информация - по доставка и по нивомер, но първата не е стигнала в информационните масиви на данъчните, за което не сме разбрали, за да направим необходимата корекция навреме. В никакъв случай не сме ощетили фиска,  категоричен е Ангел Траков. На база връчения акт, юристите на дружеството  са предложили споразумение и плащане на обезщетение, което било отхвърлено като вариант. В момента актът се обжалва и се чака съдебно решение. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”