Следвайте ни

Тракийски ритуали и вино Kabile в най-дългия ден от годината

Стотици ентусиасти посрещнаха лятното слънцестоене на 21 юни в античния град край Ямбол

viber icon

Историята на траките и техните вярвания и ритуали за поредна година бяха пресъздадени в най-дългия ден от годината ​- 21 юни. В тракийското светилище над античния град Кабиле близо до Ямбол стотици ентусиасти и феновете на историята, астрологията и археологията станаха свидетели на посрещането на първите слънчеви лъчи. Те се бяха събрали именно в археологическия резерват по време на лятното слънцестоене, за да наблюдават как от изток слънчевите лъчи преминават през изсечената от човешка ръка в скалите „мушка” и огряват образа на богинята Кибела върху една от скалите. Събитието традиционно се организира от община Ямбол и Регионалния исторически музей в града с подкрепата на най-старата изба в Южна България ​- „Вила Ямбол“ и нейната серия вина Kabile, кръстени на античния град.

Тракийското селище възниква в края на 2-ото хилядолетие пр. Хр. в подножието на възвишението Зайчи връх на завоя на р.Тонзос - сега р.Тунджа. През тракийската епоха Кабиле е столица на тракийските царе Спарток и Скосток.  Именно по време на лятното слънцестоене на 21 юни образът на богинята Кибела, яхнала лъв, се огрява от слънчевите лъчи, а камъните започват да сменят цветовете си. Като че ли образът на Кибела има свой живот, защото неговите цветове се различават ясно от тези на околните скали. Богинята преминава през яркочервено, оранжево и жълто, а всички присъстващи на ритуала го определят като магически. На Зайчи връх е била експедиция, която е замервала с уреди както магнитното поле на светилището, така и състоянието на хората, които са се качили на него преди и след престой от няколко часа. Резултатите са удивителни. Оказва се, че магнитното поле на Зайчи връх и самото светилище е 7 пъти по-силно в сравнение с нормалното за планетата. Медицинските показатели на присъстващите на експеримента се подобрили значително. Древният тракийски град Кабиле е сред 100-те национални туристически  обекти.

Историята на траките, култът им към виното и традициите да се празнува с напитката са с дълбоки корени в региона на Кабиле. В знак на почит към това богато наследство най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ кръсти серия вина Kabile,  а на етикета постави лика на богинята Кибела. Вчера именно тези вина опитаха ентусиастите навръх Зайчи въх. „Нашето вино носи името Кабиле, за да разкаже легендата за най-могъщия град на траките, и е вдъхновено от богинята Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино. Според сведенията, ние сме сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Има защо да се гордеем с това и сме щастливи, че можем да споделим Kabile с всички гости именно в най-дългия ден от годината“, коментираха от „Вила Ямбол“.

Екипът вярва, че вдъхновението от Кибела и древната тракийска история са важни за успехите на марката по света и у нас. Само от началото на тази година серията вина Kabile спечели общо 20 медала на световни конкурси. Седем от отличията са от престижния Vinalies Internationales 2019 във Франция. На пътуващия международен конкурс Mondial de Bruxelles наградите са четири ​- две златни за Kabile Мерло Резерва и Kabile Каберне Совиньон Резерва и две сребърни.  На Los Angeles International Wine Awards най-старата изба в Южна България спечели общо осем приза, от които три златни - за Kabile Шардоне, за Kabile Мерло Резерва и за Kabile Мавруд и Каберне. От International Wine Challenge 2019 серията спечели едно бронзово отличие за червеното Kabile Мерло и Каберне Совиньон.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай