Следвайте ни

Тръгват 672,5 млрд. евро за възстановяване от ковид пандемията в ЕС

viber icon

672,5 млрд. евро са предвидени за ограничаване на последиците от ковид пандемията в ЕС чрез Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ). Той бе приет преди дни в Европарламента с 582 гласа „за“, 40 „против“ и 69 „въздържал се“. Механизмът е най-големият структурен елемент на пакета от стимули Next Generation E. 

Парите ще бъдат под формата на безвъзмездни средства и заеми за финансиране на национални мерки, предназначени да смекчат икономическите и социалните последици от пандемията. В рамките на МВУ могат да бъдат финансирани също и свързани проекти, чието изпълнение е започнало на 1 февруари 2020 г. или след това. Средствата ще бъдат на разположение за период от три години, като правителствата на държавите членки могат да искат до 13% предварително финансиране за своите планове за възстановяване и устойчивост. 

За да бъдат допустими за финансиране, националните планове за възстановяване и устойчивост трябва да се съсредоточат върху ключови области на политиката на ЕС - прехода към зелена икономика, включително биологичното разнообразие, цифровата трансформация, икономическото сближаване и конкурентоспособността, както и социалното и териториалното сближаване. Плановете, съсредоточени върху реагирането при кризи и подкрепа за институциите да се подготвят за бъдещи кризи, както и политиките за децата и младежите, включително образование и умения, също са допустими за финансиране.

Най-малко 37% от бюджета на всеки план трябва да е предназначен за действия в областта на климата, а най-малко 20% - за действия в областта на цифровизацията. Плановете трябва да имат трайно социално-икономическо въздействие, да включват всеобхватни реформи и стабилен инвестиционен пакет и да не носят значителни вреди на екологичните цели. 

Регламентът предвижда също, че средства от МВУ могат да получат само държавите членки, ангажирани със защитата на принципите на правовата държава и основните ценности на Европейския съюз. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ихааа

Ихааа

15.02.2021 | 19:19

Тиквун е поръчал нови чекмеджета....

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай