4020

Тръгва частен влак по линията София-Пловдив-Стара Загора-Бургас

Частен жп-превозвач ще вози пътници до морето. Пловдивската компания „Пимк Рейл Експрес“ ЕООД е подала заявление да изпълнява маршрута София-Пловдив-Стара Загора-Бургас. Според примерното разписание, с нощен влак от София до Пловдив ще се стига за 2 часа и 15 минути, а разстоянието от Пловдив до Бургас  ще се взима за малко над 3 часа и половина.

Това е очаквано, след като в края на миналата година “Пимк Рейл Експрес“ получи лиценз за жп превозвач на пътници и даде заявка, че може да разбие монопола на държавните железници. Това обаче няма да стане скоро. В уведомлението за планиране на новата железопътна услуга за превоз на пътници, качена на страницата на Изпълнителна агенция Железопътна Администрация на 21.05.2024 г, е записана дата за стартиране на услугата 14 декември догодина. 

Компанията засега ще експлоатира подвижен железопътен състав под наем от фирма в холдинга. Два броя електрически локомотива Сименс Смартрон  и шест броя реновирани пътнически вагона ще бъдат наети от „Ай Пи Транс“ АД, което се явява свързано дружество и част от „Пимк Рейл Холдинг“, към който „Пимк Рейл Експрес“ също принадлежи. Вагоните в момента са на основен ремонт във вагоно-ремонтния завод „Хан Крум“, също свързан с пловдивската компания. 

Припомняме, че  „Пимк Рейл " има лиценз за товарни превози от 2015 година.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?