2374

Топлото тази зима поскъпва драстично

Средно 37% от заплатата ще отива, за да не мръзнем

Експертите предупреждават, че се задава най-скъпата зима за семейния бюжет, без значение как ще се топлим. 

Макар и стартът на отплителния сезон да е все още далеч, репортерска проверка на "Марица" показа, че пловдивчани вече мислят за студените месеци и как отоплението през зимата ще се отрази на семейния бюджет. Увеличението при различните източници на топло е между 50 и 100 процента. 

Най-драматично е положението при дървата за огрев. Проверката на "Марица" показа, че в пикa нa лeтния ceзoн, докато xopaтa ce зaпacявaт c дъpвa зa зимaтa, зa дa имaт вpeмe дa изcъxнaт, цeнитe нa кyбик нaцeпeни бyк и дъб около Пловдив cтигaт до 200 лeвa. Зa cpaвнeниe пpeди гoдинa - дървата зa oгpeв струваха два пъти по-евтино - около 100 лeвa.

Търговците са категорични, че цените ще продължат да се увеличават в следващите седмици. По-евтини дърва за огрев все още се намират в района на Смолян, където цената се различава с около 10 до 30 лева по-малко за кубик, но заради транспортните разходи и скъпото гориво дори те не излизат на сметка. Симеон, който управлява склад за дърва до село Брестовица, прогнозира, че не е изключено цените да стигнат и 250 лева за кубик.

Още по-сериозна е ситуацията при пелетите. В голяма верига цената им вече минават ​8​50 лева за тон, като продавачите съветват всички с подобни инсталации да купуват сега, защото производителите вече са предупредили, че от септември цените ще скочат с още поне 5-10 на сто. Така 

още тази есен тон пелети може да струва около 1000 лева, 

показват изчисленията на "Марица". За справка - през есента на 2020 година висок клас пелети струваше около 250-300 лева, а миналата година по това време не минаваха 400 лева за тон. 

Сериозно поскъпване очакват и домакинствата, които се топлят на газ. Πpeз янyapи 2022 г. KEBP oдoбpи и шoкoвoтo 30-пpoцeнтнo пocкъпвaнe нa гaзa и тaкa цeнaтa мy cтaнa близo 3 пъти пo-виcoкa зa дoмaкинcтвaтa, oткoлкoтo гoдинa пo-paнo. Taкa, мaкap и c дъpжaвнa пoмoщ, кoятo oтпycнa пpaвитeлcтвoтo, cмeткaтa зa имот oт 120 кв. метра, кoятo ce тoпли изцялo нa гaз, ако през декември 2021 година е била близо 3​70 лева, 

през този декември се очаква тя да е ​около 500 лева.

Абонатите на парно в Пловдив също очакват много по-солени сметки през новия сезон, след като планираното увеличение от началото на годината беше стопирано от държавния мораториум върху цените. Така на практика клиентите на топлофикациите в страната ще усетят ефекта от две поредни увеличения накуп.

Енергийният експерт Добромир Желев обясни пред "Марица", че през миналата година на почти половината домакинства в Пловдив и региона се е наложило да прекалкулират месечния си бюджет в даден момент, за да могат да посрещнат разходите за отопление. Изчисленията на специалистите пък показват, че едно семейство средно ще отдели с около 37% повече средства за топло през тази зима. 

Пелети от Турция спасяват родните потребители​

Очертаващите се рекордни цени на родните пелети са принудили търговците да проучват внос от Турция. Към момента в южната ни съседка цените са с около 15% по-евтини, показва проверката на "Марица", макар и с транспортните разходи реалната цена да намаля с около 50-100 лева за тон. 

Оказва се обаче, че има и турски търговци, които директно рекламират в родните сайтове или превеждат собствените си страници на български и предлагат пелети с доставка директно до страната. Подобни оферти обаче излизат на сметка само ако потребителите консумират голямо количество през сезона. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Dii

Dii

01.08.2022 | 14:58

Много ама много са се дигнали разходите на гората. Това гората за да расте й трябват два пъти повече средства. Иначе как да растат тия дървета? Трябва яко да се плаща иначе студ.

Отговори
0 1
Филибелия

Филибелия

01.08.2022 | 13:53

Този,който оскъпява безпричинно пелетите,дървения материал, пропан-бутана и тока,пожелавам - СВЕЩИ ДА СИ КУПИШ С ТЕЗИ ПАРИ !

Отговори
2 2
лудо и неадекватно

лудо и неадекватно

01.08.2022 | 15:08

Всичко е благодарение на такива соросоядски психари, като теб, миндил!

Отговори
1 0
Kykyp

Kykyp

01.08.2022 | 10:31

Дочакахме промяната да се случи най-накрая---хем бедни, хем гладни, хем мръсни и хем на студено. Да гласуваме дружно за Кирчо и Кокорчо да ни дооправят съвсем!

Отговори
14 2
Филибелия

Филибелия

01.08.2022 | 13:49

Не забравяй и червените партии,които не искат България да се оправи!

Отговори
3 1
Спас

Спас

01.08.2022 | 10:18

Под 850-900 лв за тон няма читави пелети в момента. Тези турските за по 750-800 са пълни с прах, който после задръства яко каминатя и отваря проблеми.

Отговори
8 1
пенсионер

пенсионер

01.08.2022 | 10:15

С тези цени за отопление току що реших. Ще стоя на студено. Хем е здравословно, хем ми е по джоба.

Отговори
12 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?