2374

Топлото ще изпразни хладилника тази зима

Хората масово минават на климатици, защото най-изгодно е да се греем на ток

Топло вкъщи или празен хладилник. Пред тази дилема ще бъдат изправени тази зима повечето българи. Дори термометрите да не отчитат страшен студ, ударът по джоба ще е болезнен. Най-леко ще минат тези, които разчитат на ток, а най-големият шок е за потребителите на газ.

Скъпо! Така всички енергийни експерти започват прогнозите си за новия отоплителен сезон, който вече чука на вратите на домакинствата. Изчисления на "Марица" показват, че всички ще трябва да заделят повече средства в сравнение с миналата зима. Още по-притеснително е, че цените на всички енергоносители продължават да растат. Според данните на Центъра за енергийна ефективност

близо 70% от разходите за енергия в едно домакинство отиват за отопление

в студените месеци. Останалите 30% са за другите електроуреди в дома.

Изчисленията на експертите пък показват, че най-изгодно ще ни излезе, ако се отопляваме с климатик. Разходът ни ще бъде 7 стотинки за 1 киловатчас. Печка на дърва или въглища ще ни струва малко повече - около 8 стотинки. При пелетите разходът е 10 стотинки за киловатчас, а парното и газът се оказват най-скъпи и най-неизгодни със стойности съответно 13 и близо 19 стотинки за 1 киловатчас.

По-детайлният анализ сочи, че единствено при електроенергията имаме едноцифрен скок спрямо миналия отоплителен сезон. Разчетите показват, че

сметките на този тип клиенти тази зима ще са с около 4 до 5 на сто по-високи

спрямо предходната година. При всички останали енергийни източници за бита скокът е двуцифрен. Въглищата в Пловдив и региона вече са с близо ​30 на сто по-скъпи в сравнение с миналата година. Дървата за огрев също са скочили с по 60-70 на сто спрямо есента на 2021-ва. 

С близо една трета ще набъбне и сметката за парно на пловдивчани, като голяма част от потребителите под тепетата се опасяват, че тази услуга ще продължи да поскъпва. Скокът при цените на пелетите пък вече минава 50 на сто спрямо миналата година. Отоплението на газ и нафта пък вече ще увеличи тазгодишните разходи за отопление не с проценти, а в пъти. 

Според енергийните експерти близо 15% от потребителите, които до момента са се топлили на газ, парно, пелети, газ или дърва, вече са преминали на ток. Съвременните климатици са изключително енергоспестяващи и

съотношението между отделяна топлина и изразходвана енергия достига 5 към 1 при топ моделите.

Това обаче зависи от енергийния клас на климатика. Цените за най-икономичните, хиперинверторни устройства към момента започват от 1500 лв., показа проверката на "Марица".

Използването на климатици сега е изгодно, защото цената на тока за бита се определя от КЕВР и от 1 юли беше повишена с малко над 3%. Но в Плана за възстановяване е записано, че и домакинствата ще минат на свободния пазар на ток, като това трябва да стане на два етапа - през 2023 г., както и през 2025 г. Ако това стане, още през следващата година цената на тока за бита може да нарасне няколко пъти и отоплението с климатик вече няма да е толкова изгодно.

Хората обаче не смеят да правят сметки за бъдещето, защото въпросът е как да оцелеят през зимата. Особено след като инфлацията вдигна с 24,1% разходите за храна за последната година. 

От 150 до 800 лева, за да стоплим 85 квадрата

С помощта на енергийни експерти "Марица" изчисли колко ще струват различните опции за отопление в градски условия за пловдивчани през новия сезон. За база е взето жилище от 85 кв. м с тавани около 2,4-2,5 м, с обикновена дограма и без допълнителна изолация. Сметките са на база по средно 8 отоплителни часа на ден, или около 240 часа месечно.

Най-изгодният вариант безспорно е климатикът, като дори среден клас (с цена за бройка от около 1000 лв.) ще задържи месечните разходи под 150 лева. Ако обаче инвестираме в най-високия клас, тази сметка може да падне с до 40 на сто. При подобни уреди обаче първоначалната инвестиция ще започне от 1500 лв. за ​едно ​климатично тяло. 

Термопомпата също е сравнително достъпен вариант, който обаче остава непопулярен, защото инвестицията тук за примерното жилище от 85 квадрата започва от 6 хил. лева за най-евтините модели и може да надмине 10 хил. при скъпите италиански или австрийски термопомпи. Другият минус на подобна система е, че реално, за разлика от климатика, тя се ползва не повече от 4-5 месеца в годината. 

Сравнително приемливи ще са разходите и за абонатите на ЕВН Топлофикация под тепетата, показват разчетите на "Марица". Въпреки скока с близо 35 на сто, 85 квадрата  могат да бъдат стоплени през тази зима срещу сума от порядъка на 260 лв. Според енергийните експерти тук някъде е и психологическата граница за родния потребител, който е готов да плаща до 300 лв. за отопление в студените месеци. 

Ако разчитаме на инфрачервено подо​во отопление ​или електрически радиатори, харчовете са средно между два и половина и три пъти повече спрямо климатика. Най-солените сметки очакват тези пловдивчани, които са с газифицирани жилища, или се отопляват на пропан-бутан, нафта или пелети. Цените за месец топло там започват от около  370 лв. и стигат до 800 лв.

Експертите обаче са категорични, че подобни сметки са ориентировъчни и подобренията към енергийната ефективност в жилището могат сериозно да променят крайния резултат. Така например най-висок клас дограма може да намали месечния разход за отопление с 10-11 на сто, качествената изолация на целия блок пък сваля още до 20% от сметките. Един от съветите на експертите е да се снабдим или с програматор, или с "умни" контакти, които ще ни позволят дори когато сме далеч от дома, да пускаме, спираме и регулираме отоплението.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
dimitar

dimitar

27.09.2022 | 17:39

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 4
мхм

мхм

27.09.2022 | 10:15

Не знам топлото дали ще изпразни нечий хладилник, но определено няма да напълни тиквата на малоумния списвач на статии!

Отговори
12 0
Поканихме Борисов на дебат. Той се скри. Ето въпросите:

Поканихме Борисов на дебат. Той се скри. Ето въпросите:

27.09.2022 | 08:15

Поканихме Борисов на дебат. Той се скри. Ето въпросите, от които избяга: Защо не ви стигнаха 12 години да увеличите достатъчно пенсиите, след като на нас ни стигнаха само няколко месеца? Защо България се превърна в най-бедната държава в ЕС? Защо чуждестранните инвеститори отбягваха България по време на Вашето управление? Защо няма движение по разследванията за корупцията по високите етажи на властта, които всяка година ЕК посочва в годишните си доклади? Защо в България няма нито една изрядно построена и завършена магистрала, въпрекивсички раздадени публични средства и Ваши обещания? Защо поддържахте монопола на Газпром и Лукойл и никога не направихте диверсификация на енергийните доставки? Защо построихте Турски поток с 3 милиарда държавни средства, а 10 години не ви стигнаха, за да довършите газовата връзка с Гърция? Как ще помогнете на хората да преминат по-леко през зимния сезон, след като в мотивите си за сваляне на правителството излъгахте, че бюджетът е на червено? Последен въпрос: Не ви ли е срам? Кога ще се пенсионирате от българската политика?”

Отговори
16 10
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.09.2022 | 09:11

ВЯРНО

Отговори
6 5
Честито!

Честито!

27.09.2022 | 08:05

Фашистът в кремъл ако не беше нападнал свободна Украйна, нямаше да е така.

Отговори
10 17
честито

честито

27.09.2022 | 08:03

а честито, гласоподавателте на ПП киро лена лесната и асенчо да ходят да се жалват сега на тях и на урсула фон дио тен лайнер.... др път мислете с тия глави бре, демокрация демокрация ама всъщност обеднявация!

Отговори
12 9
Дрон

Дрон

27.09.2022 | 08:41

Демокрацията се формира от хората , които я изграждат . Родените , като теб , да пълзят , не умеят да летят . Причинните за твоята "умност" са личен твой и на тебеподобните ти проблем .

Отговори
6 11
Киро

Киро

27.09.2022 | 08:56

Стига си плакал, бе копейкаджия. Ако може да те пратя в някое руско село ще видиш и лайнер и демокрация. Лошото е, че след месец ще се прибереш много наакан.

Отговори
8 11
“честито”, искаш да кажеш, че в концлагера никой не плаща за отопление

“честито”, искаш да кажеш, че в концлагера никой не плаща за отопление

27.09.2022 | 10:12

Само дето плащаш друго.

Отговори
8 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?